Vali Çiftçi'den 'Çalisan Gazeteciler Günü' Mesaji

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

Vali Çiftçi'den 'Çalisan Gazeteciler Günü' Mesaji
Vali Mustafa Çiftçi mesajinda demokratik toplumun yapi taslarindan biri olan iletisimin; insanlar arasinda bilginin, fikirlerin ve davranislarin paylasilmasi bakimindan toplumsallasmanin en önemli araçlarindan birisi oldugunu belirterek, ”Geçmisten günümüze kadar iletisim araçlarinin büyük bir gelisim kaydettigi göz önünde bulundurulursa, insanlarin hak ve özgürlüklerinin en basinda gelen bilgi edinme hakkinin da, yillar içinde faaliyet alanini gelistirmis medya sayesinde arttigini söyleyebiliriz. Medya çalisanlarimiz, kamuoyunu dogru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülükleri ile demokratik bir devlette seffafligi, esitligi, hesap verebilirligi saglayabilme temel hedeflerini hayata geçirmenin en önemli araçlarindan biri olan bilgi edinme hakkinin en iyi biçimde karsilanmasi için çalismaktadir.” dedi.

Geçmisten günümüze teknolojik yeniliklerden en çok etkilenen alanlardan biri olmasi bakimindan gazeteciligin, kitlelerin haber alma seklini de biçimlendirdigini vurgulayan Vali Çiftçi, “Telgraf ile önem kazanan bilgi iletimi, internet teknolojisinin yayginlasmasiyla birlikte anlik haberlesme ve es zamanli iletisime imkan saglamis, böylelikle gazetecilerin hitap ettigi kitle ile dogrudan iletisim kurabilen bir hâl almasina vesile olmustur. Habercilikteki aktarim hizinin artmasi halkin pek çok konuda anlik gelismelerden çok hizli bir sekilde bilgi almasini saglamistir. Her ne kadar haber edinme açisindan internetin sagladigi genis yelpaze çok büyük avantajlar sunsa da, bilgi saglayicisi tarafindan aliciya eksik, yaniltici bilgilerin verilmesi ile “dezenformasyon” gibi kamu yarari meyaninda sorun teskil eden bir olguyu gündeme getirmistir. Özellikle sosyal medya üzerinden dolasima sokulan sahte, dogru olmayan ya da dogrulugu teyit edilmemis içerikler, bilinçli bireyler tarafindan faydali içerikten ayirt edilebilmektedir. Bu boyutuyla medyanin, vatandaslarin bilinçli kararlar almasina ve toplumsal gelismeye katki saglamasina etki eden basin gibi çok önemli bir mecrasi bulunmaktadir.” diye konustu.

Vali Mustafa Çiftçi daha sonra sözlerini söyle devam ettirdi, “Bu açidan her söylemin bir gerçeklik insasina tekabül etmesi bakimindan basin mensuplarimizin, meslek ilkelerini ve milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak, dogru bilgilendirme görevini en güzel sekilde yapacaklarina ve demokrasimize katkida bulunmaya devam edeceklerine inancim tamdir. Bu duygu ve düsüncelerle, Basin Is Kanunu’nun yürürlüge girdigi 10 Ocak 1961 tarihinden bu yana “Çalisan Gazeteciler Günü” olarak kutlanan günün basin camiasi için saglikli, huzurlu günlere ve basarilara vesile olmasini diliyorum."
Kaynak: İHA