Uzmanindan Migren Hastaligi Hakkinda Açiklamalar

Saygi Hastanesi Nöroloji Uzmani Doktor Murat Çolakkaya migren hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Çolakkaya, “Saglikli beslenme gibi yasam tarzi degisiklikleri de migren yönetiminde önemli rol oynayabilir” dedi.

Uzmanindan Migren Hastaligi Hakkinda Açiklamalar
Nöroloji Uzmani Doktor Çolakkaya, “Migren, ataklar halinde gelen ve genellikle siddetli bas agrilari ile karakterize edilen bir bas agrisi türüdür. Bu agrilar, genellikle pulsasyonlu veya zonklayici bir karaktere sahiptir ve siklikla bir bas tarafini veya bölgesini etkiler. Migren ataklari genellikle birkaç saat ile 72 saat arasinda sürebilir ve kisinin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyebilir. Migren ataklari, bazen aura olarak adlandirilan belirli semptomlarla baslayabilir. Aura, görme bozukluklari, konusma zorlugu, karincalanma veya uyusma gibi geçici nörolojik belirtileri içerebilir. Ancak, migren atagi yasayan herkesin bu tip semptomlari tecrübe etmedigini unutmamak önemlidir” dedi.



“Migrenle basa çikmak için bir saglik profesyoneli ile isbirligi yapmak önemlidir”

Çolakkaya, “Migren genellikle kadinlarda erkeklere kiyasla daha yaygindir. Hormonal degisiklikler, adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi durumlar migren atagini tetikleyebilir veya etkileyebilir. Bunun yaninda genetik faktörler, çevresel etmenler, stres, uyku düzeni ve beslenme aliskanliklari gibi birçok faktör de migren atagini etkileyebilir. Migren tedavisi, ataklari hafifletmeye ve tekrarini önlemeye yönelik çesitli yaklasimlari içerir. Ilaçlar, migren atagini kontrol altina almak ve semptomlari hafifletmek için kullanilabilir. Ayrica, tetikleyici faktörlerden kaçinma, düzenli egzersiz, düzenli uyku düzeni ve saglikli beslenme gibi yasam tarzi degisiklikleri de migren yönetiminde önemli rol oynayabilir. Migrenin teshisinde nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarli tomografi istenebilir. Tedavi süreci genellikle bireye özgü olarak planlanmalidir, bu nedenle migrenle basa çikmak için bir saglik profesyoneli ile isbirligi yapmak önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA