Türkiye, Romanya Ve Bulgaristan'dan 'Karadeniz'de Mayin Temizleme' Anlasmasi

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan ile baslatilan “Üçlü Girisim” kapsaminda Karadeniz Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu Mutabakati (MCM Black Sea) yarin Istanbul’da imzalanacak.

Türkiye, Romanya Ve Bulgaristan'dan 'Karadeniz'de Mayin Temizleme' Anlasmasi
Türkiye öncülügünde, Karadeniz’deki mayin tehlikesine karsi, Romanya ve Bulgaristan ile baslatilan “Üçlü Girisim” kapsaminda Karadeniz Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu Mutabakati (MCM Black Sea) yarin Istanbul’da imzalanacak. Türkiye, bölgesel güvenlige ve Karadeniz’deki istikrara katki saglayacagi mutabakatin imza törenine ev sahipligi yapacak. Mutabakat Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Romanya Savunma Bakani Sayin Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardimcisi Atanas Zapryanov tarafindan imzalanacak.

Milli Savunma Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, "Deniz Kuvvetlerimiz tarafindan alinan tedbirlere ek olarak, Sayin Cumhurbaskanimiz liderliginde baslatilan çalismalarla Romanya ve Bulgaristan ile Karadeniz’de sürüklenen mayin tehdidine karsi bir Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu olusturulmasi hususunda mutabik kalinmis, teknik heyetler seviyesinde, geçtigimiz Eylül ayinda görüsmelere baslanmistir. Olusturulacak görev grubu ile Karadeniz’de seyrü-sefer emniyetine katki saglamak hedeflenmektedir. Mayina Karsi Tedbirler Görev Grubu herhangi bir ülkeye veya yapiya karsi ya da alternatif olarak teskil edilmemekte olup sadece savunma amaçlidir" denildi.

Imza töreninden önce Karadeniz’de gerçeklestirilen mayin temizleme tatbikatlarindan bazi görüntüler basina servis edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanligina bagli ekiplerin katildigi tatbikatta senaryo geregi denize dalan dalis timi, sudaki mayini patlatarak imha etti. Nefes kesen tatbikatta sudaki iki askeri personelin halatla helikoptere çekildigi anlar da yer aliyor.
Kaynak: İHA