Ordu'da Serbest Piyasada Findik 105 Liraya Ulasti

Ordu’da serbest piyasada findik fiyati 105 TL’ye kadar yükseldi. Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Üreticilerimiz dik durdu ve pazara ihtiyaci kadar findik indirdi, bu da fiyatlarin yükselmesini sagladi” dedi.

Ordu'da Serbest Piyasada Findik 105 Liraya Ulasti
Türkiye’de en fazla findik üretiminin yapildigi Ordu’da rekolte, 2023 yilinda 198 bin 838 ton olarak açiklandi. 28 Agustos tarihinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafindan 50 randiman findik 82,5 liradan alinmaya baslarken, Giresun kalite findik ise 84 liradan islem gördü. TMO’nun alimlari ile birlikte serbest piyasada 70 liradan isleme baslayan findik, sonrasinda ise 100 lira seviyelerine ulasti ancak bir süre sonra yeniden 85 lira seviyelerine kadar geriledi. Üreticiler findigi pazara indirmeyince findik fiyatlari yeniden 105lira seviyelerine ulasti.

“Üreticilerimiz dik durdu”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklasik 2 aydir 85-90 lira seviyelerinde olan findik fiyatlarinin, pazara findik inmeyince yeniden 105 lira seviyesine ulastigini söyledi.

Soydan, “Üreticilerimiz 100 liraya kadar çikan fiyatlar karsisinda findigi satmadigi için 90 lira fiyata da satmadi. Üreticilerimiz burada dik durdu ve pazara ihtiyaci kadar indirdi, bu da fiyatlarin yükselmesini sagladi. Bu süreçte ihracat rakamlarimiz iyi sekilde devam ediyor, findiga talep var. Üreticiler düsen fiyatin üzerine çikmasini bekledi ve suanda da üreticilerimiz dik durusu ve sabirli olmasindan dolayi fiyatlar yukariya çikti. Bugünlerde findik fiyati 105 lira seviyelerinde devam ediyor” diye konustu.



“Fiyatlarin artacagini tahmin ediyoruz, bu fiyat 2024 yili hasat sezonunu olumlu etkiler”

Findigin pazara kademeli olarak indigini ve üreticilerin elinde halen mahsul oldugunu ve su anki fiyatin 2024 yili hasat sezonunu olumlu yönde etkileyecegini ifade eden Soydan, “Bizim beklentimiz 105 liranin da üzerine çikabilecek olacagi yönünde. Findikta randiman iyiyse 105 liranin üzerinde de alici buluyor. Suanda findik fiyatlarinin bu seviyelere kadar çikmasi ve daha da artacak olmasi 2024 yilinin hasat dönemini olumlu yönde etkileyecektir. Çikan fiyatlarin üzerinde bir fiyat olusmasi saglanacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA