Göz Kapagi Ameliyati Sadece Estetik Için Degil Göz Sagligi Içinde Yapilabiliyor

Göz kapagi ameliyatinin sadece estetik bir müdahale degil bazi durumlarda göz sagligi içinde uygulanan bir tedavi yöntemi oldugunu ifade eden Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Göz kapagi ameliyati tibbi adi ile blefaroplastiye, daha çok yaslanmaya bagli göz çevresindeki degisimleri gidermek adina uyguluyoruz. Yaslanma disinda ise göz kapaklarinda olusan kitle ve tümörler, dogumsal defektler veya kroniklesen bazi enfeksiyon durumlarinda göz kapagi ameliyati gerekebilmektedir” dedi.

Göz Kapagi Ameliyati Sadece Estetik Için Degil Göz Sagligi Içinde Yapilabiliyor
Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, göz kapagi ameliyatlari hakkinda bilgiler verdi. Dr. Çagatay, basvuran kisilerin ameliyat için uygun olup olmadiginin degerlendirildigini, blefaroplasti ameliyatinin belirli durumlarda uygulandigi belirtti.

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Blefaroplasti; toplumda bir estetik müdahale olarak düsünülür. Göz kapagi ameliyatinin estetik bir yönü oldugu tabii ki bir gerçektir; ancak her bir vakada estetik amaçli uygulanmaz. Göz kapaginda ciddi bir düsüklük olmasi gözün görme alanini daraltir. Bu durum çocuklarda ve bebeklerde göz tembelligi olmak üzere bazi göz hastaliklarinin gelismesine sebebiyet verebilir. Özellikle dogustan göz kapagi düsüklügü ile dogan bebeklerde göz kapagi üzerinde bulunan kaslarin gelismesine ragmen iyilesme gözlemlenmemesi halinde ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Bu tür durumlarda göz kapagi düsüklügü ameliyati ile kisinin ideal görme açisina sahip olmasi saglanir” dedi.

Göz kapagi ameliyatinin, göz çevresinde meydana gelen sarkmalardan sikayetçi olan kisiler için estetik bir uygulama konumunda oldugunu aktaran Çagatay, “Göz kapagindaki sarkik derilerin alinmasi, göz kapagi altinda biriken yag bezelerinin giderilmesiyle kisilerin göz çevresinin daha genç görünmesi saglanir” seklinde konustu.



Göz kapagi ameliyati nasil gerçeklestirilir

Göz kapagi ameliyatinin ameliyathane ortaminda gerçeklestirilen bir operasyon oldugunu söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Hem alt hem de üst göz kapagi için uygulanabilir. Ellili yaslardan sonra uygulama sikligi artan ameliyat daha genç yetiskinlik döneminde de lokal anestezi altinda uygulanabilir. Alt ve üst göz kapagi ameliyatinda farkli seanslarda uygulanabilecegi gibi tek bir ameliyat içerisinde alt ve üst göz kapaklarina birlikte müdahale gerçeklestirilebilir” dedi.



"Iz kalma gibi bir sorun siklikla karsilasilmaz"

Üst göz kapagi ameliyatinda göz kivrimlarinda küçük bir kesi açilip bölgedeki fazla derinin alindigini ifade eden Çagatay, “Alt göz kapagi ameliyatinda ise yine fazla derinin alinmasi ile göz alti yapisinda bulunan yag dokularinin alinmasi veya yer degistirmesi islemleri uygulanir. Bazi durumlarda cilt derisine de müdahale gerçeklestirilebilir. Islemlerin tamamlanmasi ardindan kendiliginden eriyen veya kolayca alinabilen dikisler ile estetik görünümü bozmadan dikisler atilir. Kesi açilan bölge ve dikis atilan bölgenin kendi yapisindan kaynakli olarak bu dikis izleri iyilesme süreci ardindan büyük ölçüde kaybolur. Bu sayede göz kapagi ameliyati ardindan iz kalma gibi bir sorun siklikla karsilasilmaz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA