16 Yasindaki Çocuk Dövülerek Öldürülmüstü, Saniklar O Günü Anlatti

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde 16 yasindaki lise ögrencisi Kivanç Uman’in kiz meselesi sebebiyle çikan kavgada 3 kisi tarafindan feci sekilde darp edilerek öldürülmesine iliskin açilan davanin ilk durusmasi görüldü. Kivanç ile Y.K.’nin kavga ettigi sirada taraflarin tezahürat ettigini söyleyen tutuklu sanik H.M.K., "Y.A., Kivanç’in üstünü çikti, sonra kafasini, boynunu, yüzünü yumruklamaya basladi. Y.A.’yi Kivanç’in üstünden ittirdim, ’Yeter’ dedim. O sira zaten Kivanç yerde bayilmis durumdaydi, titriyordu. Ben de Kivanç’i kontrol etmek amaçli elinden tuttum, kaldirdim. Elini biraktigimda yere düstü. Korktugumuz için kaçtik" dedi.

16 Yasindaki Çocuk Dövülerek Öldürülmüstü, Saniklar O Günü Anlatti
Olay, 15 Mayis 2022 yilinda Kemalpasa Mahallesi Inönü Caddesi’ndeki parkta meydana geldi. 16 yasindaki lise ögrencisi Kivanç Uman ile Y.K. (14) arasinda kiz meselesi sebebiyle kavga çikti. Çikan kavgaya 2 kisi daha müdahil oldu. Sahislarin darbeleriyle yere yigilan Kivanç agir yaralandi. Ilk müdahalesinin ardindan hastaneye kaldirilan Kivanç Uman, olaydan 4 gün sonra hayatini kaybetti. Olaya iliskin inceleme baslatan polis ekipleri; H.M.K. (16), Y.K. (14), Y.A. (16), Y.S.K. (15) ve A.B.K.’yi (16) gözaltina aldi. Ifadeleri sonrasinda Y.S.K. ve A.B.K. adli kontrol sartiyla serbest birakilirken, diger 3 süpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

"Y.K: "Beni teke tek kavga etmeye çagirdi"

Saniklar Y.K., Y.A. ve H.M.K. hakkinda "kasten öldürme"; Y.S.K. ve A.B.K. hakkinda ise "azmettirme" suçundan açilan davanin ilk durusmasi Kocaeli 7. Agir Ceza Mahkemesinde görüldü.

Durusmaya tutuklu saniklar, taraf avukatlari, taniklar ve maktulün ailesi katildi.

Olay günü yasananlari anlatan Y.K., "T., isimli arkadasimla evde otururken bilmedigim bir numara beni aradi. Biraz konustuktan sonra kendisinin A.Ç. oldugunu söyledi ve beni Valilik Konagi’nin oradaki parka çagirdi. Orada Kivanç Uman, M.A.T. ve A.Ç. vardi. Biraz konustuktan sonra beni tehdit etmeye basladi.

Bana, ’Beni sinir etme, senin kafani keserim, çantamda ki biçakla seni buralarda gezdirmem’ dedi, Kivanç bana, ’Senin sevgilini nasil aldim, erkekligini de öyle alacagim’ deyip beni teke tek kavga etmeye çagirdi. Ben de bunu kabul ettim" dedi.



"Kivanç’in beni çagirdigi yere giderken 5 kisi olduklarini gördüm"

Birkaç gün sonra Kivanç Uman’in kendisini aradigini dile getiren Y.K., "Kavga olayini iptal etmek ve konusmak istedigini söyleyerek olay yerine ben tek basina çagirdi. Giderken yolda arkadaslarimla karsilastim. Bana nereye gittigimi sorduklarinda Kivanç ile konusmaya gidecegimi söyledim. Kendileri de gelmek istedi ancak ben kabul etmedim. Kivanç’in beni çagirdigi yere giderken 5 kisi olduklarini gördüm. Geri giderken arkadaslarim beni gördü. Ne oldugunu sorduklarinda 5 kisi olduklarini söyledim. Bir sey olmayacagini, mahalleden çocuklar oldugunu söyleyerek, beraber Kivanç’larin yanina gittik. Ilk basta konusuyordu. Sonra ’Baslayin’ diye ses geldi ve birden Kivanç bana yumruk atti. Sonra Kivanç’la kavga ettim. Kavgamiz 2 dakika sürdü. Arkadaslarim bunlari kamera kaydina almis. Ben ve Kivanç ayrildiktan sonra arkadaslarim kavgaya müdahil olmus. Kavgadan sonra olay yerinden ayrildik" seklinde konustu.

Yasanan kiz meselesinin detaylarini da anlatan Y.K., "Bir aylik kiz arkadasimla ayrildiktan sonra Kivanç onunla sevgili oldu. Arkadaslarimla gezdigim yerlerde Kivanç ile eski kiz arkadasimi görmeye basladim. Arkadasim araciligiyla Kivanç’a daha önce I. ile gezdigim yerlerde gezmemesini söylemistim" dedi.



H.M.K.: "Y.A. yanimiza gelip ’Y.K’nin mevzusu var halledip çarsiya gidelim’ dedi"

Bir diger sanik H.M.K, "Olay günü arkadasim M.K.Ö., A.A. ve Y.A. ile bulusacaktik. Y.A’ya ulasamayinca arkadaslarla evine gittik. Bize, ’Ne isiniz var burada?’ dedi.

Daha önce plan yaptigimizi, çarsida bulusacagimizi ama kendisine ulasamadigimizi söyledik. Bunun üzerine hatirlayarak bizi eve aldi. Orada daha önce görmedigim Y.K. ile A.B.K’yi gördüm. Biz terasta A.A. ile okul hakkinda konusurken Y.A. yanimiza gelip ’Y.K’nin mevzusu var halledip çarsiya gidelim’ dedi.

Ne oldugunu sordugumuzda önemli bir sey olmadigini söyledi.

Vaktimin olmadigini, 21.00’de evde olmam gerektigini söyledim ancak Y.A., ’15 dakika durup döneriz’ dedi" ifadelerini kullandi.

"Adam akilli kavga"

H.M.K. savunmasina söyle devam etti:

"Kim kimi aradi hatirlamiyorum ama Kivanç ve Y.A. telefonda konusarak tartistilar. Birbirlerine küfür ederek ’Buraya gel’ dediler. Olay yerine gittikten 30-45 dakika sonra Kivanç ve arkadaslari geldi. Sonra Y.K. ile Kivanç teke tek atmaya basladilar. Y.K. ile Kivanç kavga ettikleri sirada arkadakiler tezahürat yapiyorlardi. ’Surasina vur, söyle yap’ diyerek küfürler savuruyorlardi. Birbirlerine zarar vermesinler diye Kivanç ile Y.K.’yi ayirdik. Y.A., Y.K’ye, ’Düzgün kavga etsene, ben sana nasil kavga edecegini söylemedim mi? Adam akilli kavga et. Düzgün kavga etmezsen ben seni döverim’ dedi.

Kivanç ile Y.K.’yi ayirmaya çalistim. Bu sirada Kivanç aileme küfür etti. Kivanç’in iki kere karnina vurdum. Bir kere de kesinlikle sert olmayacak sekilde yüzünü vurdum. Kivanç ayaktaydi, hiçbir sikintisi yoktu. Sonra Y.A. gelerek Kivanç’a vurdu, ikisi yere düstü. Y.A, Kivanç’in üstünü çikti, sonra kafasini, boynunu, yüzünü yumruklamaya basladi.

Y.A’yi Kivanç’in üstünden ittirdim, ’Yeter’ dedim. O sira zaten Kivanç yerde bayilmis durumdaydi, titriyordu. Ben de Kivanç’i kontrol etmek amaçli elinden tuttum, kaldirdim. Elini biraktigimda yere düstü. Korktugumuz için kaçtik" seklinde konustu.



"Hayallerim alt üst oldu"

Boks ve vücut gelistirme sporuyla ilgilenip ilgilenmedigi sorusuna H.M.K., "Ben kesinlikle boks sporuyla hiçbir zaman ugrasmadim. Buna iliskin kayitlarim da yoktur. Ancak vücut gelistirme yapiyordum. Vücut gelistirmeyi amatör olarak yapiyordum, profesyonel degilim. Cezaevinde büyük sikintilar içindeyim, okulumdan ve egitimimden uzak kaldim. Hayallerim alt üst oldu, okula devam etmek istiyorum. Cezaevinde egitim hakkima devam etmek istiyorum ama cezaevinde oldugum için çalisamiyorum, tahliyemi istiyorum, karsi taraftan da özür diliyorum, ailesine de sabir diliyorum" ifadelerini kullandi.

"Ben Kivanç’a vurmadim"

Müzisyen oldugunu söyleyen Y.A., "O gün ögleden sonra H.M.K., M.K.Ö. ve A.A. beni evden almaya geldi. Gitar çantami alip çarsiya geçecektik. Çarsiya dogru geçerken Y.K. ile denk geldik. Aradan 15 saniye sonra Kivanç ve arkadaslarinin geldigini gördüm. Kivanç ve arkadaslari Y.K.’ye dogru küfür ederek geliyorlardi. Karsi tarafin belinde biçak gördüm. Y.K. ve Kivanç birbirleriyle küfürlesmeye basladi.

Ardindan Kivanç, Y.K’ye vurdu. Teke tek kavga etme suretiyle birbirlerine vurmaya basladilar. Birkaç defa ayirdik yine kavga ettiler. En sonunda Y.K’nin dudagi patladi ve kanamaya basladi.

Y.K’yi elini yüzünü yikamaya götürdüm. O esnada Kivanç ve arkadaslarinin H.M.K’ye saldirdigini gördüm. Olay yerine gittigimde Kivanç’in bilince açik gibiydi. Sikintisi yokmus gibi gözüküyordu. Ben Kivanç’a vurmadim. Üzerime atilan suçlamayi kabul etmiyorum" dedi.

H.M.K.’nin ifadelerini kabul etmeyen Y.A., Türkiye Boks Federasyonu’nda lisansli sporcu olma sorusuna, "Sporla ugrasmiyorum. 9 yasindayken spor yapiyordum" dedi.



Azmettirme suçunu kabul etmediler

Azmettirme suçundan yargilanan Y.S.K., "Kavga sirasinda Kivanç’in yorgun halsiz kaldigini görünce korktum ve onu desteklemek istedim. Yorgun düstügü için Y.K’yi degil, Kivanç’i destekleme istedim" diye konustu.

Ayni suçtan yargilanan A.B.K. ise olayi görmedigini söyleyerek, suçlamayi kabul etmedi.

"Oglum katledildi"

Saniklardan sikayetçi olan maktulün annesi Derya Uman, "Iddialarin hiçbirini kabul etmiyorum. Hiçbiri çocugumun arkadasi degil. Benim oglum köpekten korkardi. Saniklarin hepsi çeliskili ifade veriyor. Hepsi birbirini yakmanin derdinde. Sanik ve taniklar aileleri tarafindan ifade konusunda tehdit altinda. Benim çocugum sokak yüzü bilmez, takdirlerle dolu hayatvardi. Oglum spordan spora kosan biriydi. Oglum katledildi" seklinde konustu.



"Y.K. ile 2-3 günlük sevgililik durumumuz olmustu"

Tanik olarak dinlenen kavganin odagindaki kiz arkadas I.C.A. "Y.K. ile 2-3 günlük sevgililik durumumuz olmustu. Y.K. ile ayrildiktan sonra bir kez disinda ayni ortamda hiç denk gelmedik. Kivanç ile sevgililik durumumuz olmustu ancak 2 yillik bir arkadasligimiz vardi. Kivanç ölmeden önce biz ayrilmistik. Olaya iliskin görgüm yoktur" ifadelerini kullandi.

Mahkeme heyeti, saniklarin tutukluluk halinin devamina karar vererek, durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA