Ülkeler Arasi 'Okyanus Okuryazarligi' Projesi Hayata Geçiriliyor

Baltik Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri ve Ren Nehri gibi 5 bölgedeki ilk ve orta ögretim okullarini hedef alan Avrupa Birligi destekli SHORE projesi hayata geçiriliyor. Ögrencilerin ve ögretmenlerin okyanus okuryazarligini arttirmayi hedefleyen proje ile ülkeler arasi etkilesimin de artirilmasi amaçlaniyor.

Ülkeler Arasi 'Okyanus Okuryazarligi' Projesi Hayata Geçiriliyor
Yildiz Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) ana koordinatörlügünde gerçeklestirilecek SHORE projesinin lansmani üniversitenin Davutpasa Kampüsünde gerçeklestirildi.

Dev projenin tüm detaylarinin paylasildigi lansmana Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, SHORE Koordinatör Doç. Dr. Afsin Yusuf Çetinkaya, Horizon Avrupa Programi Uluslararasi Koordinatörü Çagri Yildirim, TÜBITAK TEYDEP Baskan Yardimcisi Dr. Hasan Selçuk Selek, CINEA Policy Officer Teresa Garcia Perez ve farkli ülkelerden temsilciler katildi.

36 ay sürecek proje ile Baltik Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri ve Ren Nehri gibi 5 farkli bölgede kurulan ortakliklar sayesinde ilk ve orta ögretim okullarinda “Mavi Müfredat”in gelistirilmesi, uygulanmasi ve belirlenen temalara uygun her okulun küçük çapli proje basvurusunda bulunarak, hibe kazanmasini amaçliyor. Konsorsiyumda Türkiye, Italya, Fransa Avusturya, Irlanda, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Romanya’dan toplamda on dört farkli kurulus bulunurken, Türk Deniz Arastirmalari Vakfi (TÜDAV) ve RKSOFT Bilisim Teknolojileri ise Türkiye’deki diger ortaklar olarak yer aliyor.

Mavi Müfredat’i basari ile uygulayan 100 okul, 10 bin Avro’ya kadar hibe kazanma sansi elde edecek. Ayrica, proje partnerleri halka açik egitimler ve bilinç arttirici faaliyetler düzenleyecek. Online platformda okullar ödüller kazanarak yarisabilecek ve Mavi Müfredat materyallerine erisim saglanacak. Ayrica, en iyi okul projesi "Yilin Okyanus Elçisi" ödülünü alacak. Bu proje sayesinde ekolojik vatandaslik bilinci olan yeni bir nesil yetistirilecek.

Okyanuslarin ve suyun gelecegi korunacak

Proje ilgili bilgi paylasimlarinda bulunan Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, “SHORE projesi, Avrupa Birligi’nin Türk bilim insanlarina ve Türkiye’ye güveninin bir göstergesidir. Avrupa Birligi ve dünyanin gelecegi olan denizlerin, okyanuslarin ve suyun korunmasiyla ilgili büyük bir projeye ilk adimi attik. Bilim insanlarimiz çok heyecanlilar. Sürdürülebilirlik ilkelerine inaniyoruz. Birlesmis Milletler’in 17 kalkinma amacina göre müfredatimizi planladik. Projeyle birlikte hayata geçirecegimiz Mavi Müfredat ile okyanuslarin ve suyun gelecegi için anaokullarindan itibaren farkindalik gelistirecegiz. Bu farkindaligi bilim insanlari, çevre mühendisleri, egitimciler, psikologlar ve sosyologlar ile birlikte gerçeklestirecegiz. Sularimizi korumak ve nefes alinir bir hale getirmemiz gerekiyor. Sularimizda büyük bir yasam ve canlilik var. Amacimiz bu gezegeni korumak. Bu noktada büyük bir fonla bizleri destekleyen Avrupa Birligi’ne tesekkür ediyoruz” dedi.



“Sürdürebilirligi Avrupa’ya kadar yayacagiz”

Mavi Müfredat ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Tamer Yilmaz, “Projenin en büyük çiktisi gezegenimizin gerçek sahibi olan anaokulu ve ilkokul seviyesindeki ögrencilerde farkindalik olusturmaktir. Projeyle birlikte bu farkindaligi bütün Avrupa’ya da yaymak istiyoruz. Okullardaki müfredatin içinde sürdürülebilirligin de olmasini istiyoruz. Mavi Müfredat ile çocuklarda ve gençlerde okyanus, deniz ve su bilinci olusturularak, taninmasi saglanacak. Avrupa’da 100’e yakin okul proje çerçevesinde partnerimiz olacak. Müfredatin gelismesi için o okullara fon desteginde bulunacagiz. Çesitli yarismalarla Mavi Müfredati en iyi uygulayan okullari ödüllendirecegiz. Amacimiz okyanuslarin, denizlerin ve suyun sonsuza kadar nefes almasi ve yasamasidir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA