(Özel) 15 Yasindaki Gençler Yapti... Günesten Üretilen Suyla Topraklar Susuz Kalmayacak

Bursa’daki Robot Yarismasi farkli projelere ev sahipligi yapiyor.

(Özel) 15 Yasindaki Gençler Yapti... Günesten Üretilen Suyla Topraklar Susuz Kalmayacak
Eskisehir’den özel bir lisenin ögrencileri 10 aylik bir çalisma sonucu gelistirdikleri projede günes enerjisini kullanarak saf su üretmeyi basardi. Üretilen suyun tarim amaçli kullanilabilecegi, ayrica gerekli mineraller eklenmesi halinde içilebilir hale gelecegi belirtildi.

Bursa’da gerçeklestirilen 15. Uluslararasi Robot Yarismasi’nda Türkiye’nin birçok lise ögrencilerinin projeleri yer aldi. Özel lise ögrencileri Ilyashan Çakici, Yahya Niyazi Kirli ve 4 arkadasi ile birlikte gelistirdikleri sistemle günesten elde ettikleri enerjiyle saf su elde etti. 6 ögrencinin gelistirdigi projede günes panelinden alinan enerjiyle disaridan alinan hava ile içerideki soguk hava birlestirilerek su üretiliyor. Üretilen su tarimda sulama suyu olarak kullanilabiliyor. Bunun yani sira gerekli mineraller katilinca su içilebiliyor. Sergi alaninda tanitim amaçli kurulan düzenegin açik havada saatte 5ml kapali alanda ise 3 saatte 5 ml su üretebildiklerini söyleyen gençler, yeterli destek bulabildiklerinde tarim sektörü için seralara özel proje gelistireceklerini, çiftçilerin bu sayede ücretsiz enerji ve sulama suyuna ulasabileceklerini aktardi.

“Daha iyi sonuçlar alabiliriz”

Gelistirilen düzenegi yeterli destek alabildiklerinde tarim sektörü için üretebileceklerini söyleyen 15 yasindaki Ilyashan Çakici, “Bu projede elde ettigimiz suyu tarim sektöründe kullanabiliyoruz. Ayni zamanda suya gerekli mineraller eklendiginde insan sagligina zararsiz bir sekilde hizmetine sunabiliyoruz. Alüminyum sogutucumuzu büyüterek ve daha güçlü günes paneli kullanarak daha iyi sonuçlar alabilecegimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA