Baskan Alibeyoglu Özel Bankalara Çagrida Bulundu

Kars Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) Yönetim Kurulu Baskani Ertugrul Alibeyoglu, reel sektörün finansmana erisimi kolaylastirildiginda basta KOBI’ler olmak üzere tüm firmalarin derin bir nefes alacagini belirtti.

Baskan Alibeyoglu Özel Bankalara Çagrida Bulundu
Alibeyoglu, zorluklari asmak ve sürdürülebilir büyüme hedefleri için özel bankalarin da yatirima, istihdama, üretime ve ihracata katki saglamalari büyük önem tasidigini kaydetti.

KATSO Baskani Ertugrul Alibeyoglu, reel sektörün ve üyelerinin yasamis olduklari finansal sorunlara deginerek özel bankalara çagrida bulundu.

“Finansmana erisim vurgusu”

Son yilarda küresel ölçekte, yasanan olaganüstü gelismelerin ekonomide agir tahribatlara neden oldugunu ifade eden Baskan Alibeyoglu, fiyat istikrarinin ve finansal istikrarin yeniden saglanmasi, öngörülebilirligin artmasi, milletin refahini tehdit eden unsurlarin bertaraf edilmesinin en önemli beklentileri arasinda yer aldigini vurguladi.

Reel sektörün finansmana erisimi kolaylastirildiginda basta KOBI’ler olmak üzere tüm firmalarin derin bir nefes alma imkanina kavusacagina dikkat çeken Alibeyoglu, “Bu süreçte kamu bankalarinin, ihracat ve yatirimlarin finansmaniyla ticari kredilerde büyük rol üstleniyor. Zorluklari asmak ve sürdürülebilir büyüme hedefler için özel bankalarin da yatirima, istihdama, üretime ve ihracata katki saglamalarinin büyük önem arz ediyor. Diger taraftan Merkez Bankasi tek kalemde tarihinin en yüksek ikinci faiz artisini gerçeklestirdi. Yilsonu için yüzde 58 olarak öngörülen enflasyonla mücadele çerçevesinde yapilan çalismalari destekliyoruz. Ancak yüksek faiz hamlesinin reel sektörde birçok dengeyi degistirecegi de mutlaka unutulmamalidir. Özellikle nakit akisini olumsuz etkileyecek olan bu adimlarin özel sektörümüze yansimalarinin da yakindan takip edilmesi çok kritik önem arz etmektedir” dedi.



“Yatirim tesvikleri, ihracat ve vergi destekleri en önemli enstrümanlardir”

Türkiye’nin 3 yillik yol haritasinin çizilecegi orta vadeli program için hazirliklarin sürdügünü hatirlatan Alibeyoglu, “Yeni ekonomi programinda stratejik öneme haiz yatirimlardan feragat etmeden, enflasyon ve cari açik sorunlarini tetikleyen verimsiz tüketim ve yatirim harcamalarini kontrol altinda tutan bir anlayisi da mutlaka bu dönemde hakim kilmaliyiz. Dönüsüm ve verimlilik odakli nitelikli yatirimlarla, üstün oldugumuz ve küresel üstünlük kazanabilecegimiz alanlara ayiracagimiz kaynaklar ülkemizin hedeflerini gerçeklestirmesinde belirleyici rol oynayacaktir. Yatirim tesvikleri, ihracat ve vergi destekleri bu noktada en önemli enstrümanlardir. Fiyat istikrari temelinde yükselen, finansal istikrari koruyan, üretim, istihdam ve ihracat kanaliyla büyüme stratejisini benimseyen bir anlayisla hazirlanarak, kararlilikla uygulanacak bir ekonomi programi, Türkiye yüzyilinin saglam temeller üzerine insa edilmesini saglayacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA