30. Uluslararasi Adana Altinkoza Film Festivali

Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi ve Altinkoza A.S. Genel Müdürü Hüseyin Orhan, belediye meclis toplantisinin dördüncü oturumunda Adanalilari ve tüm meclis üyelerini 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasinda gerçeklestirilecek olan 30. Uluslararasi Adana Altinkoza Film Festivali’ne davet etti.

30. Uluslararasi Adana Altinkoza Film Festivali
Seyhan Belediye Meclisinin Eylül ayi oturumlari devam ediyor. Meclis 1. Baskanvekili Kemal Çelik tarafindan açilan oturumda gündem disi söz alan Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi ve Altinkoza A.S. Genel Müdürü Hüseyin Orhan, “Cumhuriyetin 100. Yilinda Uluslararasi Adana Altinkoza Film Festivali’nin 54.yilinda 30.sunun yapmaktan gurur ve seref duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti 100. Yilinda ve festivalimiz 54 yasinda. Yani festival Cumhuriyetimizin yarim asrina denk geliyor. Böylece festivalin ayni zamanda Türk sinema tarihinin önemli bir arsivi ve parçasi haline geldigini, bugüne kadar 54 festivalin içerisinde bulunan basta Adana halki olmak üzere, Adana Belediye Baskanlarimiza ve Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Zeydan Karalar’a bu festivali sürdürdükleri için çok tesekkür ediyoruz” dedi.

Orhan, festivalin ilk kez 1969 yilinda basladigini ve diger film festivallerinden ayrica çok önemli bir özelligi oldugunu belirterek, “Geçmiste neredeyse her mahallesinde bir yazlik sinema bulunan bu özelligi ile bir sinema kenti olarak anilan Adana bu tarihi nostaljik günlerini,14 ilçenin tamaminda iki gezici sinema ile ilçe merkezleri ve köylerinde, 4 merkez ilçede kurulacak 5 yazlik sinemada ve 30 Mahalle 30 film gösterimi ile tekrar yasiyorlar” dedi.

Hüseyin Orhan sunlari kaydetti:

“Geçen gün Kozan’daydik. Ceyhan’daydik, ben burada Bahçesehir’dekine katildim. Bin sandalye götürdük. Yetmedi. 400 sandalye de muhtar getirdi. Bugün sadece Türk sinemasi degil, Dünya sinemasi izleyici bulmada, dijitallesmeden dolayi zorluk yasarken, bir festival yapiyoruz, bir yazlik sinema yapiyoruz, 1400 kisi geliyor. 1500 kisi dediginiz zaman çok büyük gibi gözükmüyor. Geçen yil sponsor olan bir AVM’de filmler izlettik. Festival baslamadan önceki hafta 150 kisi sinemaya gitmis. Festivalde ise hafta içi olmasina ragmen 11 bin 400 kisi biletli olarak film izlemeye gelmis.. Adana’da geçen yil 100 bin yakin sinema filmi izleyicisinin oldugunu düsündügümüzde, diger festivallerle kiyaslandiginda Adana halki tarafindan ne kadar deger gördügü ve deger verdigi ortaya çikiyor.

Su gerçegi görmek gerekir. Sinema sektörü zor günler geçiriyor. Bir pandemi döneminden çiktik, ardindan bir deprem dönemi geçirdik. Ayrica dijitallesme sonucu sinema salonlari inanilmaz zorluklar yasiyorlar. Salonlarda 3-4 kisiye film izletiliyor. Bu 3-4 kisi ile sinema salonlarinin ayakta durmasi çok zor.

Geçen haftalarda Cannes Film Festivalinde Nuri Bilge Ceylan tekrar Altin Palmiye Ödülü aldi. Bizim için, Türkiye için ulusal bir onur oldu. Nuri Bilge Ceylan sadece bu ödülü almakla kalmadi, yillardir Dünyanin en önemli festivallerden ödüller kazandi hem de jürilerde üyelik yapti.

Bizim en büyük gururumuzdan biri de bu yil festivalde 24 film, dünyada ve Türkiye’de prömiyerini burada yapacak olmasidir. Bu 24 filmin Adana’da Adanalilarla bulusmasi önemli bir sanstir. Cumhuriyetin 100. Yilina hediye etmis olacagiz.

Festival, ayrica Türk sinema tarihinin önemli bir bellegi oldugu için yazarimiz, sinema sanatçisi Burçak Evren’in “1923’ten 2023’e Tüm Cumhuriyet Sinema Sanati” adli kitabi çikacak. Türkiye’deki tüm üniversitelerin, radyo sinema bölümlerine bu kitabi hediye edecegiz.

Ayrica bu tür eserler sadece Adana için degil ayni zamanda Türk sanati ve kültürü için önemli bir etki ve bir bellek oldugu için 1914 yilindan günümüze çikmis tüm sinema dergilerinin derlemesini de festival izleyicilerine hediye edecegiz. Bu festival hepimizin festivali oldugu için tüm meclis üyesi arkadaslarimizi bekliyoruz. Desteklerinizi de bekliyoruz. Çünkü siz oldugunuz sürece biz de oluruz.”

Daha sonra gündemlere geçildi. 2 teklif komisyonlara havale edilirken komisyonlardan gelen 5 karardan üçü oybirligiyle, ikisi de oy çokluguyla kabul edildi.
Kaynak: İHA