Kiraci Ev Sahibi Anlasmazliklarinda Zorunlu Arabuluculuk Ise Yarar Mi

Kiraci ve ev sahibi arasinda kira iliskisinden kaynaklanan anlasmazliklarda mahkemeden önce arabuluculuga gitme zorunlulugu 1 Eylül’de basladi. Konuyla ilgili konusan Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiraci zorunlu arabuluculuk toplantisina katilmazsa anlasmazlik devam eder. Kiraciyi zorunlu arabuluculuk toplantisina katilmaya zorlayacak ek yaptirim içeren düzenlemelere ihtiyaç var” diye konustu.

Kiraci Ev Sahibi Anlasmazliklarinda Zorunlu Arabuluculuk Ise Yarar Mi
Kira anlasmazliklarinda mahkemeden önce arabuluculuk zorunlulugu basladi.

Arabuluculuk zorunlulugu uygulamasinda eksikler oldugunu belirten Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiraci zorunlu arabuluculuk toplantisina katilmazsa anlasmazlik devam eder” dedi.

Kiraciyi zorunlu arabuluculuk toplantisina katilmaya zorlayacak ek yaptirim içeren düzenlemelere ihtiyaç olduguna vurgu yapan Prof. Erol, “Kiraci, ev sahibi ile anlasabiliyor olsa bu kadar dava açilmazdi. Kiracilar, dava süreçlerinin uzamasindan memnun ve bu maalesef kullaniliyor” dedi.



“Zorunlu arabuluculugun çalismasi zor”

Prof. Erol konusmasini söyle sürdürdü:

“Evinizi satmak istiyorsunuz. Kiraci, evi alici adaylarina göstermiyor ve mahkeme karari istiyor. Bunun için dava açiyorsunuz 8-12 ay sonrasina durusma günü veriliyor. Ilk durusmada asla gerektirmedigi halde bilirkisi tayinine karar veriliyor. 10 bin TL bilirkisi ve kesif ücreti belirleniyor. Durusma günü de 8 ay sonraya atiliyor. Eviniz var satamiyorsunuz. Eviniz var alici adayina gezdiremiyorsunuz. Evinizden kiraciyi çikaramiyorsunuz. Eviniz var rayiçlere uygun kira alamiyorsunuz. Zorunlu arabuluculugun bu sistemde çalismasi zor.”
Kaynak: İHA