Japonya Yörüngeye Ay'a Inis Araci Ve Gözlem Uydusu Firlatti

Japonya’nin insansiz Ay’a inis araci SLIM ile astronomik gözlem uydusu XRISM’i yörüngeye ulastiracak H2A roketi bu yilki 4’üncü denemede basarili bir sekilde firlatildi.

Japonya Yörüngeye Ay'a Inis Araci Ve Gözlem Uydusu Firlatti
Japonya, ay misyonunda gerçeklestirdigi 4’üncü firlatma denemesinde basarili oldu. Japonya Havacilik ve Uzay ARASTIRMA Ajansi (JAXA) tarafindan yapilan açiklamada, SLIM adli insansiz aya inis araci ile XRISM adli astronomik gözlem uydusunu yörüngeye gönderildigi belirtildi. Uzay araçlarini tasiyan H2A roketi yerel saatle 08.42’de Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi’nden basarili bir sekilde firlatildigi kaydedildi.

JAXA’dan yapilan açiklamada ise, üzerindeki görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin sekli gibi topografik bilgileri toplayacagi belirtilen SLIM’in, 3 ila 4 ay içinde Ay yörüngesine ulasacagi, 4 ila 6 ay içinde ise Ay yüzeyine yumusak inis denemesi yapacagi ifade edildi. XRISM görüntüleme uydusunun ise yildizlar ve galaksilerden detayli görüntüler elde etmeyi hedefledigi ögrenilirken, toplanacak verilerin 2025 yilina kadar insanlari Ay’a geri götürmeyi amaçlayan ABD liderligindeki Artemis projesinde kullanilacagi açiklandi.

Japonya SLIM adli uzay aracini Ay yüzeyine indirerek eski Sovyetler Birligi, ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra Ay’a araç indiren 5’inci ülke olmayi hedefliyor.

Normal sartlarda geçtigimiz 28 Agustos’ta gerçeklestirilmesi beklenen firlatma, son anda hava kosullari nedeniyle ertelenmisti.
Kaynak: İHA