Istanbul'da Kuvvetli Yagis Beklenmiyor

Meteoroloji Genel Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Yusuf Ziya Yavuz, Istanbul’da 3 gün boyunca araliklarla yagis beklediklerini, ancak bu yagislarin kuvvetli olmayacagini bildirdi.

Istanbul'da Kuvvetli Yagis Beklenmiyor
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü Hava Tahmin Uzmani Yusuf Ziya Yavuz, yurt genelinde beklenen hava durumuna iliskin yaptigi açiklamada, Orta ve Dogu Karadeniz kiyilari ile Dogu Anadolu’nun kuzeydogusunda ve yurdun bati kesimlerinde araliklarla saganak ve gök gürültülü saganak yagis beklediklerini dile getirdi. Yagislara iliskin bilgiler veren Sahbaz, sunlari kaydetti:

“Yagislar Marmara, Ege, Iç Anadolu’nun kuzeybatisi, Bati Karadeniz’in iç kesimleri seklinde bir alanda olusurken, yarinki yagislarin özellikle ögle saatlerinden itibaren Marmara’nin güneyinde, Bursa’nin güneyi, Balikesir, Çanakkale çevrelerinde, Iç Ege’de, Kütahya’da, Afyonkarahisar’da, Usak, Manisa, Denizli çevrelerinde yer yer kuvvetli olarak görülmesini bekliyoruz. Buradaki vatandaslarimizin tedbirli olmasini istemekteyiz. Ayrica yarinki yagislar Rize, Hopa hattinda da yer yer kuvvetli yagis seklinde görülecek. Rüzgar Marmara’da kuvvetli olarak geçiyor kuzeyli yönlerde. Bu kuzeyli yönlerinin kuvvetli etkisiyle de özellikle Istanbul’un Karadeniz kiyi kesimlerinde mevzi saganak ve gök gürültülü saganak yagislarin görülmesini bekliyoruz. Cuma ve cumartesi gününe baktigimizda gene iki sistemli etkisi altinda devam ediyor. Batidaki yagislar biraz daha etkisini kaybediyor. Dar alanlarda Iç Ege ve Göller Yöresi seklinde alanlarda yagislarin görülmesini bekliyoruz. Orta Dogu, Karadeniz kiyilari, Dogu Anadolu’nun kuzeydogusundaki yagislar ise cumartesiye kadar devam ederken, Marmara’nin kuzey kiyilarina, Igneada’dan Sili’ye kadar olan hatta kuzeyli rüzgarlarin etkisiyle saganak ve gökkusagi saganak yagislarin görülmesini bekliyoruz.”

"Akdeniz genelinde saganak ve gök gürültülü saganak yagis görülmesini bekliyoruz"

Sahbaz, yagislara iliskin vatandaslara dikkatli olmalari konusunda uyarilarda bulunarak, “Çünkü arka arkaya 4-5 gün boyunca o bölgelere sürekli yagisin görülmesini bekliyoruz. Cumartesiden sonra artik yagislar biraz daha güneye düsüyor. Yunanistan üzerinde bulunan alçak merkez yurdumuz üzerine degil de biraz daha güneye düserek Tunus, Cezayir üzerine dogru gittiginden dolayi dönüsüyle birlikte Akdeniz bölgesinin genelinde cumartesi ve pazardan itibaren saganak ve gök gürültülü saganak yagislarin görülmesini bekliyoruz ki bu bölgelerde de lokal, kuvvetli yagislarin olma ihtimali var. Su an itibariyle 72 saatten daha uzun bir süre oldugundan dolayi kuvvetli yagis uyarilari yapmiyoruz o bölgeler için ama hafta sonu o bölgedeki vatandaslarimiza dikkatli olmasini söyleyebiliriz” diye konustu.



"Ankara’da sicakliklar 22 dereceye kadar düsüyor"

Yurt genelinde hava sicakliklarinin Dogu bölgelerde mevsim normalleri üzerinde seyrettigini kaydeden Sahbaz, “Ülke genelinde yarindan itibaren bir düsüs yasaniyor. Hafta sonunda kuzey ve iç kesimlerde ise sicakliklarin mevsim normallerinin altina düsmesini beklemekteyiz. Ankara’da bugün 29 derece olan hava sicakligi hizli bir düsüsle pazar gününden itibaren 22 derecelere kadar düsüyor. Gece sicakliklarinin da 19 derecelerden 11 derecelere kadar düsmesini beklemekteyiz” dedi.



"Istanbul’da kuvvetli yagis beklenmiyor"

Sahbaz, son günlerde sel felaketine maruz kalan Istanbul’un hava durumuna dair, "Istanbul’da 3 gün boyunca araliklarla saganak yagislar görülmesini bekliyoruz. Sicakliklar 30’dan 28’e, hatta hafta sonu ve pazartesi 26 derecelere kadar düsecek. Gece sicakliklari da 20 derecelere düsüyor. Istanbul’da kuvvetli yagis beklemiyoruz. Biraz daha kuzeyli rüzgarlarin etkisiyle birlikte özellikle kuzey kiyi kesimlerinde ve Avrupa Yakasi’nda mevzi saganak yagis seklinde beklemekteyiz. Ayrica Istanbul’da önümüzdeki bes gün boyunca da kuzeyli rüzgarlar kuvvetli olacak. 40 ila 60 kilometre bölü saat hizla esmesini bekliyoruz ki sürekli bir esis var. O esisle birlikte deniz üzerinden, Karadeniz üzerinde bir nem akisi, bir üst seviyede soguk hava akisi var ki dedigim gibi bu sebepten dolayi özellikle kuzey kiyilarinda yagislarin görülmesini bekliyoruz" dedi.



"Deprem bölgesinde yagis bekleniyor"

Kahramanmaras merkezli depremlerin etkilendigi bölgelerdeki hava durumuyla ilgili de konusan Sahbaz, “Deprem bölgesine baktigimizda su an itibariyle sicak. Fakat önümüzdeki günlerde persembe ve cuma günü özellikle daglik alanlarda Adana’nin, Kahramanmaras’in, Gaziantep’in, Malatya çevrelerinde mevzi saganak yagislarin görülme ihtimali var. Cumartesiden itibaren ise Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaras çevrelerinde gök gürültülü saganak yagisin görülmesini beklemekteyiz” cümlelerine yer verdi.
Kaynak: İHA