IPARD Proje Basvuru Kabulleri Basladi Açiklamasi 20 Millyon Euroluk Destek Yatirimcilarla Bulusturulacak

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun (TKDK) IPARD II Programi kapsaminda 16 Agustos 2023 tarihinde yayinladigi 13. basvuru çagri ilani için basvuru kabulleri 4 Eylül itibariyla basladi.



Samsun Valiligi’nden yapilan açiklamada, “Çagri ilani kapsaminda et, süt ve yumurta üreten hayvancilik isletmeleriyle yine et-süt-kanatli eti isleme, süt toplama merkezleri, balikçilik ve su ürünleri ile meyve-sebzelerin islenmesi ve pazarlanmasi basliklarinda 20 Milyon Avro’luk destek yatirimcilarla bulusturulacak. Diger proje çagrilarindan farkli olarak 13. Çagri kapsaminda isletmelerin yalnizca makine-ekipman (yenilenebilir enerji yatirimlari dahil), hizmet ve görünürlük harcamalari hibe destegi kapsaminda olacaktir. Yapim isleri bu çagri kapsaminda uygun harcama kapsaminda desteklenmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birligi es finansmani kapsaminda, IPARD Programi vasitasiyla verilen destek, ‘Kamu Katkisi’ adi altinda, destege hak kazanan yatirimcilara ‘geri ödemesiz’ olarak kullandirilacaktir. ‘Tarimsal Isletmelerin Fiziki Varliklarina Yönelik Yatirimlar’ olarak ifade edilen hayvancilik tesisleri için destek orani yüzde 60-80 olup basvurular 4-28 Eylül 2023 tarihlerinde, ‘Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar’ olarak ifade edilen tarimsal ve gida sanayi tesisleri için ise destek orani yüzde 50-60 olup basvurular 18 Eylül -12 Ekim 2023 tarihlerinde, TKDK Samsun Il Koordinatörlügüne yapilabilecektir. Belirtilen hibe oranlarinin yani sira, desteklenen yatirimlar KDV, ÖTV, gümrük vergisi, gelir vergisi ve kurumlar vergisinden de muaf olacagindan ekonomik olarak önemli bir firsat barindirmaktadir. Basvurular ile ilgili detayli bilgiye programin uygulayicisi olan Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun internet sitesi üzerinden ulasilabilecegi gibi TKDK Samsun Il Koordinatörlügü’nün Yardim Masasi telefonundan veya yüz yüze görüsme seklinde de erisilebilmektedir” denildi.

Samsun’un sahip oldugu tarimsal potansiyeli daha etkin ve verimli kullanabilmesi ve tarimsal sanayide nitelikli üretimi artirmak için Tarim ve Orman Bakanligi ve Avrupa Birligi es finansmaniyla yürütülen bu desteklerin oldukça önemli oldugunu ifade eden Samsun Vali Orhan Tavli, yatirimcilari TKDK’ya proje sunmaya davet ederek, proje çagrisinin Samsun ve Türkiye için hayirli olmasini diledi.
Kaynak: İHA