Inkaya Magarasi Kazilari Türk Tarih Kurumu Destekli Kazi Statüsüne Dönüstürüldü

Çanakkale’nin Çan’a ilçesine bagli Bahadirli köyü sinirlari içerisindeki 2017 yilindan bu yana devam eden Inkaya Magarasi kazilari bu yil Türk Tarih Kurumu destekli kazi statüsüne dönüstürüldü. Orta Paleolitik Dönemde (250 bin-50 bin yil öncesine ait) bölgedeki çakmaktasi hammadde ve sicak su kaynaklari nedeniyle yogun bir insan yerlesiminin izlerinin arastirildigi Inkaya Magarasi’nda devam eden kazi çalismalari bu yil magaranin Güney ve Bati bölgelerinde sürdürülüyor.

Inkaya Magarasi Kazilari Türk Tarih Kurumu Destekli Kazi Statüsüne Dönüstürüldü
Çan’a bagli Bahadirli köyü sinirlari içerisindeki Inkaya Magarasi, 2016 yilinda Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ismail Özer baskanliginda yapilan ’Mugla ve Çanakkale Illeri Yüzey Arastirmasi’ sirasinda bulundu.

Inkaya magarasinda 2017-2020 yillari arasinda Troya Müze Müdürlügü baskanliginda, Prof. Dr. Özer’in bilimsel koordinatörlügünde uluslararasi bir ekiple kazi çalismalari yapildi. 2021 yilindan itibaren ise kazi Ismail Özer baskanliginda Cumhurbaskanligi Kararli Kazi statüsüne çevrildi. Inkaya Magarasi kazilari bu yil Türk Tarih Kurumu destekli kazi statüsüne dönüstürüldü. Bu yilki kazi çalismalari yaklasik 20 kisilik bir ekiple sürdürülüyor.

Inkaya Magarasi’nda devam eden kazi çalismalarinda simdiye kadar toplam 20 bine yakin çakmaktasi yontma tas alet ve parçasina ulasildi. Bu yilki kazi çalismalarinda da Orta Paleolitik Dönemde bölgede yasayan fosil insanlarin çakmaktasi hammadde ve sicak su kaynaklari nedeniyle uzun süreli ve yogun bir sekilde bölgede ikamet ettikleri anlasildi.

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ismail Özer, “Inkaya Magarasi kazilari 2017 yilinda basladi.

2016 yilinda burada yaptigimiz yüzey arastirmalari sirasinda yine biz kesfetmistik magarayi, daha önceden literatürde bilinmeyen bir magara. 2017-2020 yillari arasinda Troya Müzesi Müdürlügü Baskanliginda kazilari gerçeklestirdik. 2021 yilindan itibaren de benim baskanligim altinda Cumhurbaskanligi kararli kazi olarak sürdürüyoruz. Bu sene Türk Tarih Kurumu destekli kazi statüsüyle çalismalarimizi devam ettirecegiz. Bu seneki kazi çalismalarimiza Temmuz ayi ortasinda basladik. Alanin temizligi ve geçen yillarda kazmaya basladigimiz açmalardaki derinlestirme faaliyetleriyle birlikte çalismalarimizi simdilik magaranin güneyinde ve batisinda sürdürüyoruz. Çalismalarimizi Ekim ayinin 15’ine kadar arazi çalismalariyla, sonrasinda ise su anda da sürdürdügümüz sekilde laboratuvar çalismalari olarak devam ettirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA