Edirne Sarayi Turizme Büyük Katki Saglayacak

Osmanli Imparatorlugu döneminde sultanlarin yaklasik yüz yil boyunca yasadigi Edirne Sarayi’nda ihya çalismalari sehir ekonomisine büyük katki saglayacak.

Edirne Sarayi Turizme Büyük Katki Saglayacak


1450 yilinda insasina baslanan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gören Edirne Sarayi’nin ihya çalismalari sürüyor. Milli Saraylar Bilim Kurulunun öncülügünde 5 yillik master planinin sonucunda yapilacak çalismalar sonucunda Edirne Sarayi tarihi miras olarak kültür hazinesindeki yerini yeniden almasi planlaniyor. Edirne Sarayi, geçmiste yasanan deprem, yangin, isgal ve savas gibi talihsizliklerle ragmen bazi yapilari günümüze kadar ulasabildi. Edirne Sarayi’nda kazi, ikmal, insa, teshir, tanzim ve çevre düzenleme çalismalari devam ederken, kayip yapilarin gün yüzüne çikartilmasina yönelik arkeolojik kazi çalismalari da sürüyor. 18 Ekim 2022 tarihinde restorasyon ve ihyasi için Edirne Sarayi’nin Cumhurbaskanligi karari ile Milli Saraylar Baskanligina tahsis edildi.

Osmanli Imparatorlugu’na yaklasik yüz yil baskentlik yapmis Edirne Sarayi’nin ihya çalismalarinin ardindan sehrin turizm ekonomisine de büyük katki saglanmasi bekleniyor. Edirne Sarayi ile ilgili açiklama yapan Vali Yunus Sezer, Osmanli Sarayi’nin ortaya çikartilacak olmasi hem gezi hem turizme kazandirilmasi Edirne açisindan çok büyük bir kazanç olacagini belirtti.



“Türkiye’de de örnegi olmayan bir alan”

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Sarayi’na gittiginde heyecanlandigini ifade ederek, “Osmanli Sarayi ile ilgili olarak hem orada arkeolojik çalismalar hem de oradaki sarayin sur alanlari ile diger yapilarin ortaya çikartilmasi ve restorasyonuyla ilgili çalismalar Milli Saraylar Baskanligi bünyesinde çok hizli bir sekilde devam ediyor. Gerçekten de ben de ilk gezdigim zaman çok heyecan duydum. Türkiye’de de örnegi olmayan bir alan. Yani bu Osmanli Sarayi alani. Zaten Selimiye’yi biliyoruz ama Osmanli Sarayi’nin ortaya çikartilacak olmasi hem gezi hem turizme kazandirilmasi gerçekten Edirne açisindan çok büyük bir kazanç olacaktir. Bunu da burada belirtmek isterim. O da çok hizli bir sekilde devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA