Bulgaristan'daki Sistem Güncellemesi Sinirda Tir Kuyruguna Yol Açti

Bulgaristan’da gümrük kapilarindaki sistem güncellemesi sebebiyle tir sürücüleri, Edirne’nin Kapikule ve Hamzabeyli sinir kapilarinda günlerce bekliyor.

Bulgaristan'daki Sistem Güncellemesi Sinirda Tir Kuyruguna Yol Açti
Bulgaristan gümrük yük tasimacilik sistemi güncellemesi süresinin baslamasi ve yaklasik 10 günü geçmesine ragmen halen islemlerin bitmemesi sebebiyle tir sürücüleri sinir kapilarinda günlerce beklemek zorunda kaldi. Sigorta teminat sirketlerinin Bulgaristan ile uyumsuz çalismasi ve Avrupa Birligi’nin tamaminda geçerli olan EORI numaralarinin yenilenme sürelerinin uzamasi nedeniyle tir sürücüleri yasanan duruma tepki gösterdi. Tir sürücüleri, kilometrelerce uzayan kuyruklarin sona ermesi için yetkililerin çözüm bulmasini bekliyor.

“Yükler zamaninda yerine yetisemiyor”

Transport Dünyasi Uluslararasi Soförler Dernegi Baskani Hakan Yücel, Bulgaristan gümrüklerinde 10 günden beri yasanan sistem güncelleme sikintisi sebebiyle magdur olduklarini ifade ederek, “Burada uzun süre beklemeler ve 15 kilometrelere uzayan kuyruklar nedeniyle sikintilar yasiyoruz. Gümrük Isletme Müdürlügü parkina girmemiz itibariyla 48 saat sonra çikis veriyor. Yükler zamaninda yerine yetisemiyor. Insanlar burada magdur oluyor ve yükler zamaninda gitmedigi için diger ülkelerde cezalara maruz kaliyoruz. Soförlerin bir an önce gidip gelmesi gerekiyor ki evlerine ekmek parasi götürebilsin. Bulgaristan, gümrügünde 10 günden beri bir sistem güncellemesi yapamiyorsa yaziklar olsun. Yol boyunca ihtiyaçlarimizi hiçbir sekilde gideremiyoruz. Sürücüler burada 3 ila 4 gün araliginda bekliyor ve daha sonra yurt disina çikiyor. Bizim de sonuçta bir ailemiz var, evimize bir parça ekmek götürmek için ugrasiyoruz. Yetkililerden bizim sikintilarimizin bir önce çözüme kavusturulmasini istiyoruz” dedi.



“Üç gündür sirada ilerlemek için çabaliyoruz”

Istanbul Çatalca’dan araba parçasi yükü alan ve Bükres’e götürmek için sinir kapisinda 3 gündür bekledigini ifade eden tir sürücüsü Ferhat Savulbulak, 15 kilometreye kadar uzayan tir kuyruklarinda beklediklerini belirterek, “Üç gündür sirada ilerlemek için çabaliyoruz. Yaklasik 12 ila 15 kilometreye kadar kuyruklar uzuyor. Burada sicak yemek bulmak sikinti olurken, lavabo ihtiyaçlarimizi da gideremiyoruz. Bir an önce Bulgaristan tarafi ile görüsülüp çözüm bulunmasini istiyoruz. Biz de bu sekilde çoluk çocugumuza 2 gün daha erken gitmis oluruz. Normalde bir haftada isimiz bitiyor ama sadece bu siralarda bir hafta ugrasiyoruz” seklinde konustu.



“Bes buçuk saatte 4 kilometre gelemedik”

Istanbul’dan yükünü alip Italya’ya götürmek üzere yola çikan tir sürücüsü Yakup Kurnaz, Bulgaristan gümrügündeki sistem güncellemesi nedeniyle Türkiye’de sinir kapilarinda yogunluk yasandigini vurgulayarak, “Bes buçuk saatte 4 kilometre gelemedik. Gümrük Isletme Müdürlügü tir parki ve diger parklarda tam bir rezillik yasaniyor. Burada su buz gibi, tuvaletler les gibi oluyor. Mülteci problemi de yasiyoruz. Geçtigimiz gün bir arkadasimizin aracinda mülteci çiktigindan dolayi bir yillik pasaportunu aldilar ve su an çalisamiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA