Av Yasagi Bitti, Tezgâhlari Hamsi Ve Sardalya Süslüyor

Denizlerde balik sezonu hareketliligi basladi. Ege Bölgesi ve Izmir’in önemli balikçilik merkezlerinden biri olan Foça ilçesindeki balikçilar, Sezonun bol balik çesidi ile basladigini ve fiyatlarin yaz mevsimine göre yari yariya düstügünü ve tezgahlarda en çok satilan, bolluk yasanan balik çesidinin hamsi ve sardalya oldugunu belirttiler.

Av Yasagi Bitti, Tezgâhlari Hamsi Ve Sardalya Süslüyor
1 Eylül’de sona eren balik avi yasagiyla girgir ve trol ile avcilik yapilan teknelerle açilan Foçali balikçilar denizin bereketiyle limana döndüler. Izmir Balik Hali’ne giden baliklar ve Foça Balik Hali’ne getirilen baliklarla tezgahlar doldu tasti. Bölgeye has lezzetiyle ünlü olan baliklar sardalya, barbun, tekir, levrek, çipura, mercan, tavuk baligi, kefal, topan kefal, gibi baliklar ile açik denizden gelen diger çesit deniz ürünleriyle Foça Balik Halinde adeta görsel sölen yasanmaya basladi.

Foça’da yasayanlar ve tatilini ilçede geçirenler fiyatlar biraz yüksek olsa da balik çesitliliginden memnunlar.

Halde balik satisi yapan Nejat Elgün, “Balik sezonumuza basladik. Barbunumuz, sardalyamiz çogaldi. Hamsimiz keza boyut olarak gayet güzel, geçen seneki gibi ufak degil. Denizlerimizle biraz ilgilenildigi zaman bazi baliklarin boyutlari, gramajlarinin olumlu yönde degistigini görmüs oluyoruz" dedi.

Elgün; hamsinin kilosunun 70-100 lira arasinda, deniz levreginin kilosunun 300-350 lira arasinda, çiftlik levreklerinin kilosunun 140-170 lira arasinda, deniz çipuranin kilosunun 300-400 lira arasinda oldugunu kaydetti.



"Denizanasi istilasi topan kefal baligi avlamayi zorlastiriyor"

Halde balik satisi yapan baska bir esnaf Menderes Gün, “Su ara hamsi ve sardalya bollasti, herkesin bütçesine uygun fiyatta. Levrek fiyatlari boyuna ve kilosuna göre degisiyor, balik çesitlerimiz bol. Deniz çipurasi, çim çim karides, topan kefal var. Son dönemde körfezde olusan deniz anasi istilasindan dolayi balikçilar topan kefal baligi avlanmakta zorlaniyor. Balikçilar denizanasindan dolayi istedikleri gibi çalisamiyorlar" diye konustu.



"Bol miktarda balik var, fiyatlar yari yariya düstü"

Foça balik halinde balikçi Murat Küçükdurgun, “Sezon açildi, bol miktarda baligimiz var, fiyatlar yari yariya düstü. Barbunun kilosu 500 liradan 250 lira civarina düstü, Karides 200 liradan 100 liraya, kaya barbun baligi bin liradan 400 liraya, deniz levrekleri 600 liradan 300 liraya, çipuralar 200, kaya levrekleri 200 liraya kadar düstü. Hamsi ve sardalye bol miktarda var, onlarda 100’er liradan satista. “dedi
Kaynak: İHA