ABD Disisleri Bakani Blinken, Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Ile Görüstü

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’i telefonla arayarak Karabag’da Agdam-Hankendi ve Laçin-Hankendi yollarinin açilmasina iliskin durumu görüstü.

Azerbaycan Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in telefon görüsmesi gerçeklestirdigi belirtildi. Görüsmede Agdam-Hankendi ile Laçin-Hankendi yollarinin açilmasina iliskin konular hakkinda görüs alisverisinde bulundugu açiklandi. Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin araciligiyla mallarin Agdam-Hankendi yolundan tasinmasiyla ilgili varilan ilk anlasmaya ragmen, Azerbaycan’in Karabag bölgesinde Ermenistan tarafindan olusturulan ve desteklenen sözde ayrilikçi rejimin, Agdam-Hankendi yolunun kullanilmasini engellemek için engeller olusturdugunu vurguladi. Agdam-Hankendi yolunu bu sekilde kullanilmasini reddetmenin siyasi bir manipülasyon oldugunu belirten Aliyev, Karabag’da insani kriz veya gida krizi oldugunu iddia etmenin kasitli bir yalan oldugunun altini çizdi.

“Ermenistan’in politikasi baris müzakerelerine zarar veriyor”

Agdam-Hankendi yolunun açilmasinin ardindan Azerbaycan’in gümrük ve sinir kontrol kurallari çerçevesinde Laçin-Hankendi yolunun da açilabilecegini ifade eden Aliyev, ayrilikçiligin her türlü tezahürünün Azerbaycan tarafindan kabul edilemez oldugunu vurguladi. Ermenistan’in, Azerbaycan tarafiyla anlasmaya varmadan insani amaçli oldugunu iddia ettigi yükleri Azerbaycan’in Laçin sinir kapisi önüne getirmesinin Azerbaycan’in içislerine müdahale ve toprak bütünlügüne saygisizlik oldugunu kaydeden Aliyev, Ermenistan’in bu politikasinin baris anlasmasi müzakerelerine ciddi sekilde zarar verdigini söyledi.



“Bakü ile Hankendi arasindaki temaslari destekliyoruz”

Azerbaycan Kizilay’i araciligiyla Karabag’a gida sevkiyatinin yapildigini belirten Aliyev, Karabag’daki bu sevkiyatin yasadisi ayrilikçi rejim tarafindan engellendigini ifade etti.

Aliyev, Blinken’a Azerbaycan’in Karabag’daki Ermeni nüfusun temsilcileri ile yeniden entegrasyon konularini görüsmek üzere baskent Bakü ve Azerbaycan’in diger sehirlerine görüsme teklifinde bulundugunu ancak davetlerinin reddedildigini hatirlatti.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Bakü ile Hankendi arasinda dogrudan temaslari desteklediklerini vurgulayarak, baris anlasmasinin imzalanmasi ve Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki iliskilerin normallesmesi yönünde çabalarini sürdüreceklerini söyledi.



“ABD, Karabag’daki insani durumdan endiseli”

ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’in Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile gerçeklestirdigi görüsmede ABD’nin Karabag’da kötülesen insani durumdan endise duydugunu dile getirdigi belirtildi. Azerbaycan’in ek yollarin kullanilmasi teklifinin öneminin farkinda olduklarini ifade eden Blinken, Laçin Koridoru’nun insani, ticari ve yolcu trafigine yeniden açilmasi çagrisini yineledi. Taraflar arasinda diyalog ve uzlasmaya ihtiyaç olduguna ve güvenin saglamasinin önemine vurgu yapan Blinken, ABD’nin bölgede kalici baris sürecine olan destegini sürdürecegini kaydetti.

Kaynak: İHA