ABD'den Kuzey Kore'ye Tehdit Açiklamasi 'Rusya'ya Silah Saglarsa Bedelini Öder'

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Kuzey Kore’nin Ukrayna savasinda kullanmak üzere Rusya’ya silah saglamasi durumunda bunun bedelini ödeyecegini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah saglayacagina iliskin iddialar hakkinda açiklamalarda bulundu. Pyongyang’in Moskova’ya silah gönderdigine yönelik kanit olmadigini, ancak bu konudaki müzakerelerin iki ülke arasinda aktif olarak yürütüldügünü ifade eden Sullivan, muhtemel bir silah alisverisinin sonuçlarinin olacagina dikkat çekti. Sullivan, "Kisa girerken tahil silolarina ve büyük sehirlerin isitma altyapilarina saldirmasi ve egemen bir ulusa ait topraklari ele geçirmeye çalismasi için Rusya’ya silah saglamak Kuzey Kore’ye pek iyi yansimaz. Uluslararasi alanda bunun bedelini öderler" dedi.

Son olarak Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu’nun silah istemek için Pyongyang’a gittigini ifadelerini eden Sullivan, "Savunma bakaninin Pyongyang’a gitmesinden de anlasilacagi üzere, sadece müzakerelerin aktif bir sekilde ilerledigini ve Ruslarin müzakerelere artan bir yogunlukla katildigini söyleyebilirim" dedi.

Pyongyang’in Moskova’ya herhangi bir silah saglamayacagini daha önce açikça taahhüt ettigini hatirlatan Sullivan, Kuzey Kore’ye Rusya’ya Ukraynalilarin ölümüne yol açacak silahlari saglamama çagrisinda bulunmayi sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Kuzey Kore’ye çagri

ABD Savunma Bakanligi Basin Sözcüsü Tuggeneral Pat Ryder da basin toplantisinda yaptigi açiklamada, Pyongyang ile Moskova arasindaki herhangi bir silah anlasmasinin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlarina aykiri olacagini vurguladi. Silah alisverisinin Ukrayna’daki sivillerin acilarini daha da artiracaginin altini çizen Ryder, "Kuzey Kore’ye, bu çatismayi gereksiz yere uzatacak Rusya’ya mühimmat ve silah satma eyleminden kaçinma çagrisinda bulunuyoruz" diye konustu.



Yaptirim kararliligini yineledi

ABD Disisleri Bakanligi sözcü yardimcisi Vedant Patel ise yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü savasi destekleyecek ülkelere karsi yaptirim uygulama konusunda kararli olduklarini yineledi. Patel, "Herhangi bir ülkenin Rusya’nin Ukrayna’daki yasadisi, adaletsiz ve saldirganca savasini desteklemesinin potansiyel sonuçlari olacagi konusunda oldukça netiz. Bazi örneklerde harekete geçtigimizi gördünüz" seklinde konustu.

Patel, gerekli durumlarda bölgedeki ve dünyadaki müttefikleri ile birlikte uygun adimlari atacaklarini vurguladi.

Silah pazarligi iddiasi gündeme gelmisti

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve beraberindeki heyetin Temmuz’da Kuzey Kore’ye gitmesi iki ülke arasindaki savunma isbirliginin güçlendigi seklinde yorumlanmisti. Son olarak, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile silah ticareti pazarligi yapmak üzere Rusya’ya gitmeyi planladigi iddia edilmisti.
Kaynak: İHA