'51. Uluslararasi Ürgüp Bag Bozumu Festivali' Basladi

Ürgüp Belediyesi tarafindan bu yil 51.’si düzenlenen Uluslararasi Bag Bozumu Festivali düzenlenen kortej yürüyüsüyle basladi.

'51. Uluslararasi Ürgüp Bag Bozumu Festivali' Basladi
Nevsehir’in Ürgüp ilçesinde, bagciligin tanitilmasi ve tesvik edilmesi amaciyla Ürgüp Belediyesi tarafindan düzenlenen "51. Uluslararasi Ürgüp Bag Bozumu Festivali" basladi.

Nevsehir’in Ürgüp ilçesinde 1967 yilinda ilki gerçeklestirilen ve bu yil 51.si düzenlenen Uluslararasi Bag Bozumu festivali düzenlenen kortej yürüyüsü ile basladi.

Ürgüp Belediye Baskanligi önünde Bursa Büyüksehir Belediyesi Mehteran takiminin marslari ile baslayan Ürgüp Bag Bozumu festivaline Nevsehir Valisi Ali Fidan, Nevsehir Milletvekilleri Süleyman Özgün, Emre Çaliskan, Filiz Kiliç, protokol üyeleri, belediye baskanlari, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaslar ve turistler katildi.

Festivalin açilis konusmasini yapan Ürgüp Belediye Baskani Mehmet Aktürk, "Ürgüp; adini duyunca heyecanlandiran, yerel halki için ayri, gelen ziyaretçiler için apayri hisler barindiran, dünya medeniyetlerine ev sahipligi yapmis, beseri yapinin ilk izlerini tasiyan, masalsi peri bacalari ve kayaç yapisiyla dünyanin en gözde bölgesi, misafirperverligi ile dünyaya nam salmis, tarih, kültür ve ibadet basta olmak üzere, gastronomi, aktivite, spor ve organizasyon turizmiyle Mevlana’nin tabiri ile ’gel ne olursan ol gel’ diye tüm insanligi kentimize davet eden misyonu ile tarihin bizlere en büyük armaganidir” dedi.

Aktürk, “Böyle bir kentte dogup büyümüs olmanin sonrasinda da hizmet etme sansi bulmanin gururu ve heyecani kabul edersiniz ki tahmin edilemez. Sahsim ve ekibimin göreve geldigimizde ki en öncelikli planlarimizdan bir tanesi Ürgüp’ümüzün marka degerini ve yasam kalitesini esit düzeyde olabildigince yukari çekmekti. Bu dogrultuda asli belediyecilik unsurlarimiz ne ise sosyal belediyecilik unsurlarimizda o olmustur bizler için. Insanlari kentimizde gezdiren yolu insa ederken, kentimizde güzel zaman geçirmesi ve memnun ayrilmasi için de çalismalarimizi hiç aksatmadik. Ayni sekilde hemserilerimizi de hiçbir sosyallikten eksik birakmadik. Biz bag bozumu festivalimize baska bir boyut kazandirdik. Sadece bag ve üzüm düsturundan çikartip, içine kültürü, sanati ve yerel yasam izlenimlerini de ekledik. Ve 4. kez yaptigimiz bu festivali her yil 1 adim ileriye tasima gayretinde bulunduk. Ki tarimi ve turizmi birlestiren bir sembol haline getirdik. Ürgüp’ün 5 bin yillik bagcilik kültürünü turizmle entegre edip daha göz önünde olmasina gayret ettik” dedi.

Festival çerçevesinde en iyi üzüm yetistiricileri de belirlendi. Yapilan degerlendirmede

Beyaz üzüm yarismasinda; 1. en güzel beyaz üzüm yetistiren üretici Ulasli köyünden Recep Yazgin olurken, 2. Karacaören köyünden Ali Çeri, 3. ise Çökek köyünden Mehmet Süer oldu.

Siyah üzüm yarismasinda ise en güzel siyah üzüm yetistiren üretici Karacaören köyünden Ali Çeri birinci, 2. Sofular köyünden Huriye Koçak 2., Aksalur köyünden Bekir Yaman da 3. oldu.

Festival çerçevesinde üzüm ezme yarismasi da düzenlendi.

Yarismaya katilan yarismacilar özel yapim kasalara konulan üzümleri ezerek suyunu çikartmaya çalisti. En hizli üzüm ezen Gürcistanli turist oldu.

Festival Ürgüp Belediyesi Halk Oyunlari ve Gürcistan Halk Danslari gösterilerinin ardindan Gülsen Kutlu konseri ile devam etti.
Kaynak: İHA