Uzmanlar Tepkili Açiklamasi 'Diyetleri Fenomenler Degil Doktorlar Önermeli'

Uzman isimler, sosyal medya ve çesitli platformlardan doktor olmayan kisilerin beslenme ve zayiflama konularinda önerilerde bulunmasina tepki göstererek, “Ülkemizde obezite büyük bir sorun oldugu için vatandaslar birçok yönteme basvuruyor ancak saglikli beslenme önerilerini sosyal medya fenomenleri yerine saglik profesyonellerinden ögrenmeliyiz. Kisinin ayda 20 kilo vermesi saglikli degil, ölüme de götürebilir. Bazen biz de takip edemiyoruz bir sürü yanlis diyetler, önce bir hastaligimiz var mi yok mu onu arastiracagiz. Tek yanli gida rejimi içeren diyetleri kesinlikle onaylamiyoruz” denildi.

Uzmanlar Tepkili Açiklamasi 'Diyetleri Fenomenler Degil Doktorlar Önermeli'
Türkiye obez birey sayisi bakimindan dünyada üst siralarda yer alirken saglikli beslenmenin önemi her firsatta vurgulaniyor. Son yillarda sosyal medya ve çesitli platformlar üzerinden fenomenler ve uzman olmayan kisilerin çesitli zayiflama önerilerinde bulunmasina ise doktorlar tepki gösteriyor. Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Büsra Tekin, Dahiliye Uzmani Dr. Cafer Köskeroglu ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral yanlis beslenme önerileri ve vücuda etkileri konusunda açiklamalarda bulundu. Diyetlerin kisiye özel oldugunu ve ehil olmayan kisilerin önerilerine itibar edilmemesi gerektigini ifade eden Uzman Diyetisyen Büsra Tekin, “Televizyon ve çesitli sosyal medya platformlarinda dogrulugu ve güvenilirligi kanitlanmamis bilgilere insanlarimiz çok fazla maruz kalmakta. Saglikli beslenme önerilerini sosyal medya fenomenleri yerine saglik profesyonelleri, hekimler ve diyetisyenlerimizden ögrenmeliyiz. Saglikli beslenme ciddiye alinmasi gereken bir konudur. Yanlis beslenmeler, vitamin, mineral düzeylerindeki düsüklüklere ve ileri düzey organ hasarlarina ve ortada olmayacak saglik problemlerine neden olmaktadir. Saglik kazanilmasi zor ama kaybedilmesi kolay bir durumdur. Sagligimizi kaybetmeden saglikli beslenmeyi uygulayalim ve bunun sonucunda ideal kilo agirligimizi koruyarak hastaliklardan korunalim. Günlük ideal alinmasi gereken su oranini tüketmeliyiz, onun haricinde tabagimizda her besin grubundan ürüne mutlaka yer vermeliyiz. Son dönemlerde özellikle belli bir besin grubunda kisitlamaya sebep olan popüler diyetler, o besinlerden gelecek vitamin, mineral eksikliklerine sebep olmakta ve insanlarda saglik sorunlari ortaya çikarmaktadir. Denge her zaman önemlidir, beslenme bir denge biçimidir” dedi.



“Hayati tehdit eden, olumsuz durumlar görebiliyoruz”

Fazla kilolu kisilerin yanlis yönlendirmelerle kimi zaman sadece tek besin odakli beslendigini belirten Dahiliye Uzmani Dr. Cafer Köskeroglu, bunun ise organlari, daha ileri boyutta ise hayati tehdit ettigini söyleyerek sözlerini söyle sürdürdü: “Tek yanli, belli bir gida rejimi içeren diyetleri kesinlikle onaylamiyorum. Vücudun her seye ihtiyaci var. Burada miktarlar önemli, sirf sivi alirken katida olmasi gereken özellikle vitaminleri alamiyorsak yanlis yapiyoruz. Hiç ihtiyaci olmadigi halde asiri sivi tüketen insanlar olabiliyor. Böbreklerde zamanla yapisal degisiklikler olabiliyor, büyümeler olabiliyor buna bagli buradaki belli yapisal degisiklikler protein kaçaklarina dahi neden olabiliyor. Böbrek artik farkli bir çalisma sekline kendini kodluyor asiri su tüketildigi için su alamadiginda bu sefer böbrekte ciddi sikintilar olabiliyor. Özellikle hanimlarda vücudun hormonal dengesi de bozuluyor. Her sey bozulabiliyor, bu sefer gida alamamayla sonuçlanabiliyor. Bundan sonra gerçekten hayati tehdit eden, olumsuz durumlar görebiliyoruz. Alaninda uzman olmayan kisilerden kesinlikle bu tür önerilere taraf degiliz, Metabolizma, hormanal denge uzmanlari var, diyetisyenlik var ki sirf bunun için insanlar ciddi bir egitim görüyorlar. Sirf sosyal medyada fenomen olmus ya da su x diyetini aldi 1 ayda 10 kilo verdi yok öyle bir sey”

“Önce arastiracagiz bir hastaligimiz var mi yok mu”

Kilo vermek isteyen kisilerin öncelikle çesitli saglik kontrollerinden geçmesi gerektigini belirten Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, “Obezitede Avrupa’da birinci olmamiz bizim için basari veya övünç kaynagi degil. Obezite bir hastalik ve tedavi edilmedigi takdirde karaciger yaglanmasi, seker, tansiyon, kalp damar hastaliklari, kalp krizi ve birtakim kanserler. Örnegin; kalin bagirsak, mide, karaciger ve pankreas kanseri riski artiyor, neden bu riske girelim. Çok bilinçsiz, asiri yersek, hareketsizlik, asitli içecekler, tatli, hamur, meyve çok tüketirsek vücut bir yerde iflas ediyor. Obeziteyi biz olusturuyoruz, beki de annelerimiz olusturuyor. ‘Oglum ye, hadi, tabak aglar, üzülürüm’ vs. gibi çocuk zaten aç kalsa isteyecek. Yiyip yatiyoruz, yürüyüs yok, bu çok yanlis obeziteye yol açiyor, aksam yediden sonra yememek lazim. Çok asiri karbonhidrat yemek yanlis, çok asiri protein tüketmek yanlis, çok asiri yagli yemek yanlis bunlarin bir ölçüleri var. Ülkemizde obezite büyük bir sorun oldugu için vatandaslar birçok yönteme basvuruyorlar. En iyi yöntem; hekime gidip bir hekim ile görüsüp tahlillerin yapilmasi, diyetisyenin de ilavesiyle bir destek olabilir. Önce bir hastaligimiz var mi yok mu arastiracagiz yoksa beslenme bozukluguna bagliysa o zaman diyet seçeneklerimiz var. Komsuya, arkadasa, basinda, görsel medyada veya sosyal medyada olanlara uymamaliyiz” dedi.



“Bir kisinin ayda 20 kilo vermesi saglikli degil”

Zaman zaman çesitli diyetlerin popüler oldugunu söyleyen Prof. Dr. Göral, “Son günlerde yapilan hatalardan bir tanesi de sivi diyetiyle beslenme, biraz popüler oldu. 3 günde 5 kilo verenler oldugu söyleniyor ama bazi kaynaklar 20 kilo verdigini söylüyor biz buna karsiyiz. Bir kisinin ayda 20 kilo vermesi saglikli degil. Sivi diyetini uzun süreli yapmak asla ve asla dogru degildir, 3 gün yapilabilir, sonrasi son derece yanlis, bunlar bize çok kötü hastalik olarak geri gelebilir. Diyeti kestikten sonra istahta artma, tekrar kilo alma, obeziteye gidis olabilir. Haftalar, aylar yaparsak gerçekten kas erimesi, yag dokularinda ezilme, azalma, tansiyon düsüklügü, kalp ritim bozukluklari, depresyon ve gerçekten agir, ciddi sorunlar meydana gelebilir, kisiyi ölüme de götürebilir. Bazen biz de takip edemiyoruz bir sürü yanlis diyetler, diyetlerin temeli su olmalidir; az yemek lazim. Obezite bir rahatsizlik birtakim mekanizmalar var, bu mekanizmalari sosyal medya, komsular, arkadas çevresi bilemez. Hekim ve bir diyetisyen kontrolünde yapilmali daha bilinçli olur yoksa aksi takdirde daha kötü sonuçlar ortaya çikabilir.
Kaynak: İHA