Murat Tuncay Açiklamasi 'Uyusmazliklarda Dava Sarti Arabuluculuk Uygulamasi Basladi'

Kütahya Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Baskani Avukat Murat Tuncay, kira, kat mülkiyeti, komsu hakki ve ortakligin giderilmesinden kaynakli uyusmazliklarda dava sarti arabuluculuk uygulamasinin basladigini söyledi.

Murat Tuncay Açiklamasi 'Uyusmazliklarda Dava Sarti Arabuluculuk Uygulamasi Basladi'
Tuncay, yaptigi açiklamada, 1 Eylül’den itibaren is, ticari ve tüketici uyusmazliklari yaninda kat mülkiyeti ve komsuluk hukukundan kaynakli uyusmazliklarda, kira uyusmazliklarinda, miras dahil mal paylasimi ve ortakligin giderilmesine dair uyusmazliklarda ve son olarak da tarimsal ürün sözlesmelerinden kaynakli uyusmazliklarda da dava açilmadan önce arabuluculuga basvurulmasinin zorunlu hale geldigini belirtti.



“4 milyon 600 bin dosyanin 3 milyonunda anlasma saglandi”

2012 yilinda hayata geçirilen arabuluculuk müessesesinin, 2018 yilina kadar istege bagli olarak devam ettigine vurgu yapan Avukat arabulucu Murat Tuncay, ”2018 yilinda is uyusmazliklarinda dava açilmasindan önce gidilmesi yasal olarak zorunlu hale dönüstürmek arabuluculuk, dava sarti zorunlu arabuluculuk olarak farkli bir özellik kazanmis, Adalet Bakanligi’mizin yayinladigi istatistiklerde çözüme ulasmada basari orani yüzde 60’larda olunca, 2020 yilinda ticari uyusmazliklar ve 2021 yilinda da tüketici uyusmazliklarinda dava açilmadan önce arabuluculuga basvurmak zorunlu hale gelmistir. Türkiye’de simdiye kadar arabulucularin önüne gelen 4 milyon 600 bin dosyanin 3 milyonunda anlasma saglanarak basari saglanmistir” dedi.



“Arabuluculuk Türkiye’de basarili oldu”

Türkiye’de arabuluculugun neden basarili oldugu konusuna deginen arabulucu Murat Tuncay, ”Ilk sebep milletimizin inanç degerleri ve uzlasi kültürüdür. Peygamberimizin önüne gelen bir uyusmazlikta karar vermeden önce çözümü taraflara biraktigi, eger taraflar anlasamazlarsa aralarinda hüküm verdigi her matsatin malumudur. Ayrica adaletin timsali olarak bilinen Hz. Ömer’in de ‘Taraflarin birbirlerini dava edip mahkemelesmeleri aralarindaki husumeti sona erdirmez, aksine daha da artirir’ sözünü unutmamalidir. Yine Anadolu’daki dede kültürü ve ahilik müessesesi de uzlasidaki geçmisten gelen genetik kodlarimizdandir. Sorunlari yumusaklikla ve kardeslige, arkadasliga, komsuluga, hemserilige zarar vermeden çözmek bu aziz milletin mayasinda vardir. Ikinci sebep ise devletimizin yargi eylem planlariyla bu konuya verdigi öneme binaen Adalet Bakanligimizin gösterdigi üstün çabadir. Nasil ki Saglik Bakanligi hem tabiplerle hem hastalarla diyalog halinde Adalet Bakanligi Arabuluculuk Daire Baskanligi da hem arabulucular hem de uyusmazligin taraflari olan vatandaslarimizla çözüme dönük iletisim halindedir” diye konustu.



“Arabuluculuk nedir?”

Avukat arabulucu Murat Tuncay, "Arabuluculuk, aralarinda bir hukuk uyusmazligi olan kisilerin, tarafsiz bir üçüncü kisi olarak uzman bir hukukçu olan arabulucu huzurunda, dava açilmadan önce, dava açildiktan sonra ve hatta dava sonuçlandiktan sonra bile basvurabildikleri bir uyusmazlik çözüm yöntemidir. Arabuluculuk, uyusmazligin mahkeme disi, hizli ve kati bir sekilde çözülmesini hedefleyen bir usul hukuku kurumu olup yargiya göre çok daha ekonomiktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA