Göz Sagligi Ögrencilerin Basarisini Dogrudan Etkiliyor

Göz sagliginin ögrencilerin okuldaki basarisini dogrudan etkileyebilen bir faktör oldugunu belirten Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Ögrenme sürecinin büyük bir kismi görsel bilgilere dayanir. Eger bir çocugun göz sagligi yerinde degilse, bu durum onun dersleri takip etmesini, yazilari dogru ve net bir sekilde okumasini ve sinif içindeki görsel materyalleri anlamasini zorlastirabilir” dedi.

Göz Sagligi Ögrencilerin Basarisini Dogrudan Etkiliyor
Çocukluk döneminde erken teshis edilmeyen göz rahatsizliklarinin sadece akademik basariyi degil, ayni zamanda sportif aktiviteler ve sosyal etkilesimleri de olumsuz yönde etkileyebilecegini ifade eden Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Çagatay, “Görme yetenegi, yalnizca uzaktaki bir objeyi ayirt etmekle sinirli degildir. Gerçek anlamda görme; algilama, objeleri takip etme, farkli mesafedeki nesnelere hizli odaklanma ve bu odaklanmayi devam ettirme yetenegini kapsar. El-göz koordinasyonunun saglikli gelisimi de net bir görme kabiliyetiyle direkt iliskilidir” seklinde bilgi verdi.

“Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz sorunlariyla karsilasabilirler”

Çocuklarin kirma kusurlari kategorisinde yer alan miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz sorunlariyla karsilasabileceklerini belirten Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay “Bu durumlar; objeler arasinda hizla odaklanma, hedeflenen objeye bakma ve göz koordinasyonu gibi yeteneklerin islevselligini etkileyerek hem okulda hem de sporda performans kaybina neden olabilir” ifadelerini kullandi.

Özellikle okul öncesi dönemde gerçeklestirilen göz muayenelerinin, sasilik, göz tembelligi ve refraksiyon kusurlari gibi önemli rahatsizliklarin tespitine odaklandigini belirten Uzm. Dr. Çagatay, “Göz tembelligi gibi sorunlarin çocugun 5 yasindan önce, yani göz gelisiminin tamamlanmadigi bir süre zarfinda teshis edilmesi, etkili tedavi için kritik öneme sahiptir” diye konustu.



Göz hastaliklarinda erken teshisin önemi

Çocukluk döneminde göz rahatsizliklarinin belirgin semptomlar göstermeden ilerleyebilecegini ifade eden Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, “Ancak erken teshis sayesinde, tedavi süreci daha kisa ve etkili olabilir. Çocugun göz sagligina bagli olarak yasayabilecegi ögrenme güçlüklerinin önüne geçilebilir ve ilerleyen yaslarda olusabilecek kalici görme kayiplarini engellemek mümkün olabilir” diye belirtti.



“Zamaninda tedavi sürecini baslatabilirsiniz”

Gelecegin saglikli nesilleri için, görme bozukluklarina sahip çocuklarin olabildigince erken teshis edilmesi ve dogru tedavi yöntemlerine yönlendirilmesi gerektigini belirten Doç. Dr. Çagatay, “En yakin göz doktoruna danisarak çocugunuzdaki görme sorunlarini tespit ettirebilir ve zamaninda tedavi sürecini baslatabilirsiniz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA