Ekonomist Tufaner Açiklamasi 'Konut Ve Araç Piyasasindaki Fiyatlar Düsüste'

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi’nin (TCMB) Para Politikasi Kurulu toplantisinda beklentilerin üzerinde gerçeklestirdigi faiz artirimi sonrasi, konut ve araç piyasasindaki fiyatlarin düsüse geçtigini ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelismeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” diye konustu.

Ekonomist Tufaner Açiklamasi 'Konut Ve Araç Piyasasindaki Fiyatlar Düsüste'
Konut ve araç piyasasindaki yükselislerin önlenmesi hususunda çesitli önlemlerin alindigini belirten Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Enflasyonun yani sira, döviz kaynakli maliyetlerin artmasi ve nüfusun artisi konut ve araç piyasalarindaki fiyat artislarini körükleyen unsurlar arasinda. TCMB’nin faiz artirimi sonrasi konut ve araç piyasasindaki fiyatlar düsüse geçti. Dövizin stabil olmasi ve yüksek faiz, konut ve araçlara olan talebi düsük seviyelerde birakti. Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelismeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” dedi.



“Kredi kampanyalari ile talep ve fiyatlar yeniden yükselise geçebilir”

ABD’de faiz artirimlarina ragmen enflasyonun sürdügünü ve resesyon endiselerinin devam ettigini söyleyen Istanbul Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Petrol fiyatlarindaki yükselis de yine küresel enflasyonu tetikleyecek en önemli unsurlar arasinda yer aliyor. Dolayisiyla, 2024 yilinda bir yandan resesyon bir yandan da enflasyonun görülecegi bir stagflasyon ortamina girilmesi ihtimaller arasinda. Önümüzdeki haftalarda küresel piyasalarda açiklanacak veriler bu ihtimal hakkinda aydinlatici olacaktir. Bununla birlikte, Mart ayinda yerel seçimler olacak. Politika yapicilar seçim öncesi konut veya araç kredi kampanyasi düzenlemesine giderse, sinirli olan talep ve fiyatlar yeniden yükselise geçebilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA