Bakan Yumakli Açiklamasi 'Damizlik Düve Yetistiriciligi Için 80 Milyon TL Hibe Destegi Sagladik'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, nitelikli damizlik düve yetistirme merkezlerinin kurulmasi ve yetistiricilerin hayvanlarini bu merkezlerden temin etmeleri amaciyla toplam 80 milyon TL hibe destegi sagladiklarini açikladi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Damizlik Düve Yetistiriciligi Için 80 Milyon TL Hibe Destegi Sagladik'
Tarim ve Orman Bakanligi, 26 ilde damizlik düve yetistirme merkezi kurulmasi çerçevesinde ahir yapimi ile bu merkezler için makine ve hayvan alimlarina yüzde 50 hibe destegi sagladi. Öte yandan damizlik düve yetistirme merkezlerinden temin edilen hayvanlar için yetistiricilere de yüzde 50 hibe destegi veriliyor.

Bakan Yumakli, nitelikli damizlik düve yetistirme merkezlerinin kurulmasi ve yetistiricilerin hayvanlarini bu merkezlerden temin etmeleri amaciyla toplam 80 milyon TL hibe destegi sagladiklarini açikladi.

Bakanlik bünyesindeki Hayvancilik Genel Müdürlügü (HAYGEM), hayvanciligi desteklemek için bir yandan projeler yürütürken diger yandan aile isletmelerine yönelik hibe destekleri veriyor.

Damizlik düve yetistirme merkezleri, 2016 yilinda çikarilan Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konulan Damizlik Düve Yetistiriciliginin Desteklenmesine Iliskin karar çerçevesinde, damizlik düve yetistirme merkezleri kurulmasi için yatirimcilara yüzde 50 hibe destegi sagladi. 26 ilde olusturulan bu merkezlerde isletmelere ahir yapimi, makine ve hayvan alimina yönelik destekler verildi.

Bu çerçevede yatirimci ve üreticilere toplam 45 milyon lira hibe ödemesi gerçeklestirildi.

Damizlik düve yetistirme merkezlerinin çalismalari Tarim ve Orman Bakanliginca belirlenen kriterler istikâmetinde gerçeklestiriliyor. Bu merkezler belirli araliklarla Bakanlikça denetleniyor.

Düve alim destegi

Öte yandan HAYGEM, damizlik düve yetistirme merkezlerinden yerli hayvan alinmasi durumunda üreticilere yüzde 50, Bakanligin izin verdigi hastaliktan ari isletmelerden temin edilmesi durumunda da yüzde 40 hibe destegi sagliyor. Uygulamanin basladigi 2017 yilindan bu yana üreticilere toplam 35 milyon TL’lik hibe ödemesi gerçeklestirildi.



Bakan Yumakli: “Hayvansal üretimde verimliligin artirilmasi için çalismalarimiz sürüyor”

Bakan Yumakli, hayvanciligin daha da gelistirilmesi ve hayvansal üretimde verimliligin artirilmasi için çalismalara araliksiz devam ettiklerini belirtti.

Özellikle aile isletmelerinin ihtiyaci olan damizlik materyallerin yurt içinden saglanmasi amaciyla bakanligin yüzde 50 hibe destegiyle kurulan damizlik düve yetistirme merkezlerinin önem tasidigini vurgulayan Yumakli, yetistiricilerin hayvanlarini bu merkezlerden temin etmeleri durumunda da yine yüzde 50 hibe destegi sagladiklarini dile getirdi.

Bakan Yumakli, yetistiricilerin her daim yaninda olduklarinin altini çizerek sunlari kaydetti:

“Nitelikli damizlik hayvan ihtiyacinin yurt içinden karsilanmasi amaciyla yüzde 50 hibe destegimizle kurulan damizlik düve yetistirme merkezleri için 45 milyon liralik kaynak aktardik. Ayni zamanda bu merkezlerden hayvan temin eden yetistiricilerimize yüzde 50, Bakanligimizca izin verilen hastaliktan ari isletmelerden temin eden yetistiricilerimize de yüzde 40 destek saglayarak 35 milyon TL hibe ödemesi gerçeklestirdik. Bu çerçevede hibe destegi tutarimiz toplamda 80 milyon TL’yi buldu.”
Kaynak: İHA