Ojeli Tirnaklariyla Oto Yikamaci Oldu, Hedefi Daha Çok Kadin Istihdami

Antalya’da yasayan Burçin Basol, 7 yil önce arkadasinin tavsiyesiyle korku içinde devraldigi oto yikama isini basariyla yapiyor. Ojeli tirnaklariyla oto yikama, oto kuaför ve pasta cila isi yapan Basol’un en büyük hedefi ise is yerini büyüterek daha fazla kadina istihdam saglamak.

Ojeli Tirnaklariyla Oto Yikamaci Oldu, Hedefi Daha Çok Kadin Istihdami
Muratpasa ilçesinde 7 yildir oto yikamaci isleten 37 yasindaki Burçin Basol, erkeklerin agirlikli olarak yaptigi oto yikama, oto kuaför, pasta cila isini basariyla yapiyor. Ögrenim hayatini yarida biraktiktan sonra çesitli islerde çalisan ve isletmecilik hakkinda tecrübe sahibi olan Basol’a, 7 yil önce bir arkadasindan oto yikama isletmesini devir almasi yönünde teklif geldi. Hiçbir bilgisi olmamasi nedeniyle korka korka bu alana giren Basol, kendini gelistirdi ve isi ögrendi. ’Herkes arabasini yikatiyor’ slogani çerçevesinde 7 yildir ojeli parmaklariyla oto yikama, oto kuaför ve pasta cila isi yapan Basol, girisimcilik yapmak isteyen kadinlara da örnek oluyor. Evdeki kadinin temizligini araçlara yansitan Basol’un en büyük hedefi ise is yerini büyüterek birçok kadina istihdam saglayabilmek. Basol, ücretsiz vale sistemi ile de sektöre farlilik katiyor.

"Kendini gelistirdi"

Burçin Basol, egitim hayatini yarida biraktigini ve küçük yaslardan itibaren is hayatina atildigini söyledi.

7 sene önce bir arkadasinin tavsiyesi üzerine oto yikama isletmesini korka korka devraldigini anlatan Basol, “Arkadasim isletemedigi için bana, ‘sen yaparsin’ diyerek devretti. Ben de ilk baslarda çok korktum, makineyi bilmiyorum, elektrik çarpar mi diye düsündüm. Ama hepsinin teknigini ögrendim. 7 sene oldu vazgeçemedim. Kendimi bu alanda gelistirdim, sadece yikama isine bagimli kalmadim. Otomobillerin parlatilmasi, pasta seramik, folyo kaplama egitimleri aliyorum. Isimi severek yapiyorum. Ilk bu isi yapamayacagim diye içimde bir korku vardi. Çocuklugumdan beri arabalara ilgiliydim.7 sene içinde kendimi gelistirdim” dedi.



"Yikadigima inanamiyorlar"

Bugüne kadar yaptigi islerin içinde kendisini en mutlu edenin oto yikama sektörü oldugunu dile getiren Basol, “Gelen misafirlerimizin hepsi, ’Bu isletmenin sahibi siz misiniz, siz mi yikiyorsunuz, inanamiyoruz’ diye güzel sözler söylüyorlar. Ben de dogru yolda olduguma inaniyorum. Güzel olumlu tepkiler aliyorum. Bütün kadinlarimiza da tavsiye ediyorum. Zaten temizlik isi kadinlarindir. ‘Biz yapamayiz, edemeyiz’ diye bir sey yok. Görüldügü gibi tazyik tutabiliyorum, içi zaten ev temizligi gibi. Evi nasil süpürüyorsak, arabanin içini o sekilde süpürüyoruz. Kadinlarin bu anlamda daha titiz oldugunu düsünüyorum. Kadinlarin bu isi yapmasini çok isterim. Isi kendiniz bilmiyorsaniz zor bir is. O nedenle ben kendim ögrendim. Sikinti oldugu zaman veya isler arttigi zaman yikama yapiyorum. Iki personelimiz var, benimle 3 kisiyiz. Patron olsam da çalisiyorum” diye konustu.



"Daha çok kadina is saglamak istiyor"

En büyük hedefinin is yerini daha da büyüterek sadece kadinlarin çalistigi bir yer haline getirmek oldugunun altini çizen Basol, “Kadinlara özellikle aileleri, ‘Oto yikamada çalisma, erkek isi o’ gibi seyler söylüyorlar. Kadinlarin bu isi yapabilecegini göstermek istiyorum. Sloganim’ Herkes arabasini yikatiyor’. Kadin müsterilerim çok mutlu oluyorlar. Geliyorlar, çay kahve içiyorlar, kadin oldugum için ekstra bir güven var. Bir kadinin araçlarini yikiyor olmasi çok hoslarina gidiyor. Benim elimin degmedigi arabalari bile müsteriye teslim edilmeden önce son kontrolünü yapiyorum” ifadelerine yer verdi.

Basol, vale sistemiyle is yerlerinden kisinin aracini aldigi geriye ücretsiz sekilde biraktiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA