Ukrayna'nin Ankara Büyükelçisi Bodnar Açiklamasi 'Türkiye'nin Katkilarini Asla Unutmayacagiz'

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Rus saldirgana karsi mücadelemize Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Sayin Cumhurbaskani Erdogan’in kisisel katkilarini asla unutmayacagiz. Türkiye’nin güçlü sesi BM’de, NATO’da, Kirim Platformu’nda ve diger birçok uluslararasi platformda duyulmaktadir." dedi.



Ukrayna’nin bagimsizliginin 32’nci yil dönümü nedeniyle, Ukrayna Büyükelçiligi’nde etkinlik düzenlendi.

Resepsiyona Yüksek Seçim Kurulu Baskani Ahmet Yener, Ticaret Bakani Ömer Bolat, çok sayida yabanci misyon temsilcisi ve davetli katildi.

Ticaret Bakani Bolat, Ukrayna’nin bagimsizliginin yil dönümünü kutlayarak, "Ukrayna’nin bagimsizligina, egemenligine ve toprak bütünlügüne bagliligimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Türkiye ve Ukrayna kardes ülkelerdir ve iliskileri her geçen gün daha da güçlenmekte ve yakinlasmaktadir. Basta siyaset, kültür, egitim olmak üzere çok boyutlu bir ivme kazanan iliskilerimiz, ekonomik alanda da her geçen gün güçlenmektedir. Bu kapsamda, 2022 yilinda imzaladigimiz Serbest Ticaret Anlasmasi hem Türkiye hem de Ukrayna için ekonomik, ticaret ve stratejik açidan büyük faydalar saglayacak tarihi bir adimdir. Ticaretin yani sira yatirimlar ve müteahhitlik alaninda da güçlü iliskilerimiz bulunmaktadir. Biz, bu güçlü iliskileri her kosulda sürdürmeye kararliyiz ve Ukrayna’nin hem ihtiyaçlarini karsilamak hem de geçmiste oldugu gibi Ukrayna’nin tahrip olan altyapi ve üstyapisinin yeniden imarinda katki saglamaya haziriz. Bu noktada, Türk firmalarinin Ukrayna makamlariyla isbirligi yapmasina iliskin geçen yil imzalanan Mutabakat Zaptinin hayata geçmesi için Basbakan Yardimcisi Sayin Oleksandr Kubrakov ile kasim ayinda bir araya gelerek ’Ukrayna’nin Yeniden Insasi Forumu’nu tertip edecegiz. Sayin Cumhurbaskanimiz ve Türk halki adina, Ukrayna’nin milli gününü bir kere daha en içten dileklerimle tebrik ediyor, Ukrayna halkina Türk milletinin sevgi ve selamlarini sunuyor ve hepinize tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise savasin hala devam ettiginin altini çizerek sunlari söyledi:

"Rusya topraklarimizi isgal etmeye ve halkimiza karsi korkunç suçlar islemeye devam ediyor. Cephe hattinda agir çatismalar sürüyor, füzeler ve insansiz hava araçlari her gün sivil hedefleri vuruyor. Zafer bayraginin tüm Ukrayna’da dalgalanmasi için mümkün olan ve olmayan her seyi yapiyoruz. Bu baglamda, Rus saldirgana karsi mücadelemize Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Sayin Cumhurbaskani Erdogan’in kisisel katkilarini asla unutmayacagiz. Türkiye’nin güçlü sesi BM’de, NATO’da, Kirim Platformu’nda ve diger birçok uluslararasi platformda duyulmaktadir. Cumhurbaskani Zelenskiy’nin Baris Formülünün uygulanmasi savasin daha kisa sürede sona erdirecektir. Ukrayna’nin küresel pazarlara tahil ihraç etmeye devam etmesini saglayacak ve dünyayi daha güvenli hale getirecektir. Cesur Türk sirketleri Ukrayna’da siki çalismaya ve hatta büyümeye devam ediyor. Yüzlerce is insani Ukrayna’da sampiyon durumunda. Ukrayna’nin dönüsümünde önemli bir rol oynayacaklari kesin."
Kaynak: İHA