Kosova Basbakani Albin Kurti Açiklamasi 'Kosovali Sirplar, Sirbistan'in Vesayetinden Kurtarilmak Zorunda'

Kosova Basbakani Albin Kurti, Kosovali Sirplarin Sirbistan’in vesayetinden kurtarilmak zorunda olduklarini söyledi.



Kosova Basbakani Albin Kurti, çarsamba günü gerçeklestirilen bakanlar kurulu toplantisinda ülkenin kuzeyinde son günlerde meydana gelen olaylara iliskin açiklamalarda bulundu. Kurti, yasananlarin Kosovali Sirplarin siyasi plüralizm kazanmalarinin önemini ortaya koydugunu ve ülkesindeki etnik Sirplarin Sirbistan’in vesayetinden kurtarilmalari gerektigini söyledi.



Kurti, 24 Eylül pazar günü Kosova’nin kuzeyinde Sirplarin yogun olarak yasadigi Zveçan Belediyesi’ne bagli Banjska Köyü’nde yasananlarin, Kosova Sirbistan sinirinda güvenligi saglamanin ve sinir kontrolünün zorlugunu ve bu konuda uluslararasi toplumun destegine ihtiyaç duyuldugunu ortaya koydugunu söyledi.



24 Eylül’de Kosova’nin ulusal güvenliginin tehlikeye atildigini ve Kosova’nin iki buçuk yili askin süredir mücadele ettigi suç ve terör gruplarinin hazirlik seviyesinin ortaya çiktigini ifade eden Kurti, “Yüz kisilik bir savasçi grubuna yetecek miktarda olan ve degeri bes milyon avroyu asan silahlarla, Kosova’da kan dökme senaryosu dogrulandi” diye konustu.



Kurti, Kosova-Sirbistan sinirinin özellikle kuzeyde uzun ve daglik bir bölge olmasinin Belgrad’in arzulari nedeniyle bilhassa tehlikeli ve zorlu oldugunu ifade etti.

Kosova’daki en büyük Sirp partisi konumundaki Sirp Listesi’nin Baskan Yardimcisi Milan Radoicic’in Kosova polisiyle çatisan terörist grupta yer almasini da degerlendiren Kurti, “Bu durum, Kosova’daki Sirplarin siyasi plüralizminin hayati önemini ortaya koydu. Plüralizm olmadan demokrasi ve özgürlük olmaz. Kosovali Sirplar, Sirbistan’in vesayetinden kurtarilmak zorunda” diye konustu.



Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakani Hajrullah Çeku ise 24 Eylül’deki saldirinin tehlikeli boyutlarindan birinin de bir kültür ve dini mirasin suç amaciyla kullanilmasi oldugunu kaydetti.



Banjska köyündeki tarihi Ortodoks manastirinin Kosova Cumhuriyeti’nin kanunlariyla korunan bir kültür mirasi oldugunu ifade eden bakan, manastirin terörist grup tarafindan siginak olarak kullanildigini ve tarihi yapiya büyük zarar verildigini ifade etti.



24 Eylül Pazar günü Banjska’da silahli ve maskeli bir grup, plakasiz kamyonlarla barikat kurmus ve ihbar üzerine bölgeye gelen polise ates açmisti. Burada 1 polis hayatini kaybetmis, bir polis de yaralanmisti.

Silahli grup daha sonra Banjska Manastiri’na siginarak burada polisle çatismaya devam etmisti. Kosovali yetkililer, çatismada üç saldirganin öldürüldügünü açiklamis, 25 Eylül’de ise bir saldirganin daha cansiz bedenine ulasildigi duyurulmustu.
Kaynak: İHA