Yaban Keçileri Gümüshane'nin Dogal Güzelligine Renk Katti

Gümüshane daglarinin süsü olarak kabul edilen yaban keçileri, son günlerde sik sik vatandaslarin karsisina çikiyor.

Yaban Keçileri Gümüshane'nin Dogal Güzelligine Renk Katti
Cografyasinin yüzde 60’ini olusturan daglarda son yillarda sayilari hizla artan yaban keçilerine ev sahipligi yapan Gümüshane’de sonbahar mevsimiyle birlikte vatandaslar, hemen hemen her gün yaban keçileri ile karsilasmaya basladi.

Kah karayolu kenarinda, kah köy yolu kenarinda yavrulariyla görüntülenen sevimli ve ürkek hayvanlar, son dönemde su ve tuz ihtiyaçlarini gidermek için sürü halinde derelere ve asfalt yollara kadar inmeye basladi.

Ürkek olmalarina ragmen birkaç metre kadar yakinina gidilince kaçmayan yaban keçileri, sarp ve yüksek kayaliklarda yasamlarini sürdürüyor.

Kayalarin usta tirmanicisi yaban keçilerinin sayisi il genelinde 2 bini asarken, Gümüshane zarafeti, asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen yaban keçilerinin en rahat gözlenebilecegi ve “Dikkat, yaban keçisi çikabilir” söyleminin sikça dillendirildigi bir sehir haline geldi. 600 metreden 3 bin 331 metreye kadar olusan rakim farki, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldügü ve uzmanlarin enteresan ve sira disi cografya olarak nitelendirdigi Gümüshane’nin hemen hemen her noktasinda görülmeye baslayan yaban keçileri, hem Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerinin koruma ve gözlem çalismalarini sürekli yapmasi hem de vatandaslarin bu konuda hassas olmasi nedeniyle kaçak avlanma orani en az olan hayvanlar arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA