Türkiye'nin Karadeniz'de Sönen Petrol Umutlari Barbaros Ile Yeniden Alevlenecek

Denizlerdeki petrol ve dogalgaz aramalarinda kullanilmak üzere satin alinan ve 2013 yilinda faaliyetlerine baslayan sismik arastirma gemisi ’Barbaros Hayrettin Pasa’, yaklasik 1 yilin ardindan tekrar Trabzon Limani’na demir atti. Dogu Karadeniz’deki petrol aramalarinda Barbaros Hayrettin Pasa’ya iki destek gemisi de eslik edecek.

Türkiye'nin Karadeniz'de Sönen Petrol Umutlari Barbaros Ile Yeniden Alevlenecek
Trabzon Limani’na demir atan 84 metre boyunda ve 4 bin 711 groston agirligindaki ’Barbaros Hayrettin Pasa’ gemisinin yaklasik bir buçuk ay demirli kaldiktan sonra Dogu Karadeniz açiklarinda petrol arama faaliyetinde bulunacagi ögrenildi. Geçen yilin kasim ayinda Trabzon Limani’na demir atan Barbaros Hayrettin Pasa sismik arastirma gemisi aradan geçen 10 aylik sürenin ardindan tekrar Trabzon Limani’na demir atarken, iki destek gemisiyle birlikte muhtemel Rize açiklarinda petrol arayacagi ögrenildi.

Barbaros Hayrettin Pasa’yi Trabzon Limani’nda agirlamaktan mutluluk duyduklarini belirten Trabzon Liman Isletme Genel Müdürü Muzaffer Ermis, ”Yaklasik 1 yil önce Barbaros Hayrettin Pasa ve destek gemilerini Trabzon Limanimizda agirlamistik. Olusturdugumuz memnuniyet duygusu üzerine tekrar limanimizi kullanma cihetine gittiklerini bize iletmislerdi. Gemi, bir adet destek gemisiyle rihtimimizda. Gemi, Dogu Karadeniz’de petrol sismik arastirma yapmak üzere limanimiza gelmis bulunuyor. Burada bir süre bir takim çalisma faaliyetleri yapacaklar. Diger tesisleriyle ilgili eksikleri gözden geçirdikten sonra muhtemelen Dogu Karadeniz’deki sondaj ile ilgili sismik arastirmalari yeniden baslatacaklar. Yaklasik 45 gün gemiyi burada misafir edecegiz. Trabzon’umuz için ülkemiz için hayirli bir ise destek vermis olacagiz” dedi.



"Insallah Karadeniz’de petrolü bulacagiz"

Karadeniz’de petrol bulacaklarini belirten Ermis, “Fatsa taraflarinda, yani Orta Karadeniz’de arastirmalarini tamamladiklarini biliyoruz. Dogu Karadeniz kisminda da geçmiste 2011 yilinda Sürmene açiklarinda TPAO kendi imkanlariyla bir arastirma yapmisti. Basindan, kamuoyundan takip ettigim kadariyla Rize taraflarinda bu arastirma sürdürülecek. Inancim sudur ki; insallah dogalgazdan sonra Karadeniz’de petrolü de bulacagimiz hissiyati var. Çünkü 2011’de yapilan sondajlarda o dönemde 3 bin 500 metrelere kadar inilmisti. Simdi yeni Abdülhamit Han sondaj gemisinin 12 bin metrelere kadar indigi ifade ediliyor. Azerbaycan’da petrol var, Romanya’da petrol var, neden bu havzada olmasin diye bu soruyu da sormadan edemiyoruz. Insallah Karadeniz’de petrolü bulacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA