Tarihi Hüseyin Gazi Külliyesi Ayaga Kaldiriliyor

Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan ve Selçuklu dönemine tarihlenen Hüseyin Gazi Külliyesi restorasyonla ayaga kaldiriliyor.

Tarihi Hüseyin Gazi Külliyesi Ayaga Kaldiriliyor
Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan Hüseyin Gazi Külliyesi restore ediliyor. Türbe, asevi, misafirhane, çesme ve havuzdan olusan Hüseyin Gazi Külliyesi’nin kitabesi olmadigi için yapim tarihi belli degil ancak mimari özellikleri göz önüne alinarak 13. yüzyila tarihleniyor. Geçen yil Çorum Il Özel Idaresi tarafindan yapilan ihalenin ardindan Hüseyin Gazi Külliyesi’nde baslatilan restorasyon çalismalari çerçevesinde ilk olarak külliyeye sonradan eklenen yapilar kaldirildi. Medresenin ana siluetinin ortaya çikmasinin ardindan külliye içerinde temizlik çalismasi basladi.

Yüzey temizligi çalismalarinda yapi izlerine ulasilmasiyla ana medrese planinin su anki mevcut plandan daha farkli olabilecegi düsüncesinin ortaya çikmasiyla Kültür Varliklarini Koruma Kurulu üyeleri külliyeye gelerek yerinde inceledi.

Yapilan incelemeler sonunda restorasyon projesinin kurul tarafindan yeniden revize edilmesi karari alinirken, çalismalar da geçici olarak durduruldu.

Hüseyin Gazi Külliyesi’nde bundan sonra yapilacak olan restorasyon çalismalarinin nasil olacagina dair Kültür Varliklarini Koruma Kurulu karar verecek. Restorasyon çalismalarinda ayrica külliye disinda bulunan mescit ve misafirhane bölümlerinin üst yenileme çalismalari yapildi. Mescidin içerisinde bulunan kalem isleri ile ilgili de neler yapilacagi noktasinda koruma kurulu tekrar toplanacak. Türbenin içerisinde bulunan kalem isleri ile ilgili de meydana gelen deformelerden dolayi kurul ayrica çalisma yapiyor. Kalem isleri ile ilgili yapilacak çalismalarda gelecek günlerde netlik kazanacak.

Vali Dagli’dan tarihi külliye de inceleme

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Hüseyin Gazi Külliyesi’ni ziyaret etti. Vali Dagli, külliyedeki çalismalar hakkinda Il Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektas ve Tokat Vakiflar Bölge Müdürü Yilmaz Kilinç’tan bilgi aldi. Külliyedeki incelemelerin ardindan Vali Dagli, açiklama yapti.

Vali Zülkif Dagli, Hüseyin Gazi Külliyesi’nde restorasyon çalismalari devam ederken yeni yapilara rastlandigini açikladi.

Yeni yapi izlerine ulasilmasiyla birlikte Kültür Varliklarini Koruma Kurulu’nca restorasyon projesi üzerinde yeni bir çalisma yapildigini anlatan Dagli, “Kisa süre içerisinde çalismalarin tamamlanmasiyla restorasyon çalismalarina kaldigi yerden devam edilecek. Burasi kadim bir yer. Çorum’da ve Alaca’da yasayan halkimiz için önemli bir yer. Burayi hep birlikte ayaga kaldiracagiz. Vakiflar Bölge Müdürlügü, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Il Özel Idaremiz ortakliginda Röleve Anitlar Kuruluyla birlikte güzel bir çalisma sergileniyor. Biz de bu çalismalarin takibini yapiyoruz. En kisa sürede çalismalari bitirerek halkimizin hizmetine sunmayi planliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA