Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kurulusunun 74. Yil Dönümü Ankara'da Kutlandi

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 74. kurulus yil dönümü dolayisiyla Ankara’da resepsiyon düzenlendi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulusunun 74’üncü yili nedeniyle Ankara’da bir otelde resepsiyon düzenlendi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’in ev sahipliginde düzenlenen resepsiyona Disisleri Bakan Yardimcisi Burak Akçapar’in yani sira çok sayida yabanci misyon temsilcisi ve davetli katildi.

Resepsiyonda Çin kültürü ve geleneklerine özel hazirlanan gösteriler, konuklarin begenisini topladi. Iki ülkenin milli marslari ile baslayan programda geleneksel dans gösterileri davetlilerle bulusturuldu.

“Her iki ülkenin de büyük hayalleri ve parlak kalkinma beklentileri var”

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin büyük hayalleri oldugunu ifade eden Büyükelçi Shaobin, “Su anda Çin halki, Çin tarzi modernlesme yoluyla Çin ulusunun büyük yeniden dogusunu detayli bir sekilde tesvik ederek ikinci yüzüncü yil hedefine dogru ilerlemektedir. Türk halki ise Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yilini kutlamak üzeredir ve yeni uzun vadeli kalkinma hedefleri olusturmaktadir. Her iki ülkenin de büyük hayalleri ve parlak kalkinma beklentileri var. Umuyor ve inaniyoruz ki, bu hayalleri gerçeklestirme sürecinde Çin ve Türkiye karsilikli destek ve yardimci saglayarak ortak kalkinmayi gerçeklestirebilir ve her iki ülkeye ve halkina daha fazla faydalar saglayabilirler. Çin ve Türkiye’ye refah, halklara mutluluk ve saglik diliyorum. Çin-Türkiye iliskilerinin daha da geliserek devam etmesini ve Çin-Türkiye dostlugunun sonsuza kadar sürmesini diliyorum” dedi.



“Türkiye, Çin’le iliskilerine her zaman önem atfetmistir”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulus yildönümünde düzenlenen resepsiyona katilmaktan memnuniyet duydugunu dile getiren Bakan Yardimcisi Akçapar, "Türkiye-Çin iliskileri Sayin Cumhurbaskanimizin ve Çin Devlet Baskani Sayin Si Cinping’in sergiledikleri güçlü liderlik temelinde gelismeye devam etmektedir. Türkiye çok boyut dis politikasi çerçevesinde Çin’le iliskilerine her zaman önem atfetmistir. Cumhuriyetimizin ilanindan sonra Ankara Üniversitesi bünyesinde Sinoloji bölümünün açilmasi Cumhuriyetimizin kurucularinin Çin’e yönelik vizyonlu bakisina anlamli bir örnek teskil etmektedir. Çin, kadim bir medeniyetin temsilcisi olan kalkinma ve bilisim alanlarinda önemli adimlar atarak bugün dünyanin en önemli merkezleri arasina yeniden girmistir. Çin Halk Cumhuriyeti küresel bir güç olarak çok kutuplu dünya sahnesinde yerini aldi. Türkiye-Çin iliskileri eski kita olarak kabul edilen genis bir cografyada siyasi, ekonomik ve beseri istikrar ile güvenlik bakimindan giderek artan bir önem tasimakta. Nitekim Türkiye’de tarihi etnik ve kültürel baglariyla bu cografyada merkezi bir konumda bulunmakta" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA