6 Ilin Pilot Olarak Yer Aldigi Proje Için Baskan Vidinlioglu Imza Atti

Kastamonu’nun pilot 6 il arasinda yer aldigi Yerel Iklim Eylemi Için Avrupa Birligi Ortakligi Projesi açilis törenine katilan Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu, “Dünya ile ilgili, kendimiz ile ilgili, çevremiz ile ilgili, hayat tarzimiz ile ilgili kendimize dogru sorular sorabilmeliyiz” dedi.

6 Ilin Pilot Olarak Yer Aldigi Proje Için Baskan Vidinlioglu Imza Atti
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Iklim Degisikligi Baskanligi önceliginde IPA 3 çerçevesinde finanse edilecek olan Türkiye’de Yerel Iklim Eylemi Için Avrupa Birligi Ortakligi Projesi açilisi Ankara’da gerçeklestirildi.

Kastamonu’nun 6 pilot il arasinda yer aldigi projenin açilis programinda Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ile Iklim Degisikligi Baskani Prof. Dr. Halil Hasar arasinda proje isbirligi protokolü imzalandi. Proje çerçevesinde pilot il olarak seçilen Kastamonu’nun disinda Ordu, Antalya, Isparta, Kahramanmaras ve Elazig Belediyeleri de açilisa katilarak is birligi protokolü imza töreninde yer aldi.

Kastamonu Belediyesi’nin proje paydasi oldugu ve alti pilot il içerisinde yer aldigi açilisa Dis Isleri Bakanligi Mali Isbirligi ve Proje Uygulamalari Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Iklim Degisikligi Baskani Prof. Dr. Halil Hasar, Antalya, Ordu ve Isparta belediye baskanlari da katildi.

Toplamda 22 milyon avro kaynaga sahip proje çerçevesinde Yerel Iklim Degisikligi Eylem Planlari (YIDEP) hazirlanacak, etkilenebilirlik ve risk analizleri yapilacak. 14 milyon euroluj Iklim Degisikligi Hibe Programi çerçevesinde ise yerel paydaslara teknik destek saglanacak.

Pilot il olarak belirlenen sehirler için ayrica sera gazi envanteri hazirlanacak. Ardindan sera gazi azaltim ve uyum eylemlerini içeren YIDEP hazirlanacak. Sehirlerde proje çerçevesinde gelistirilen egitim modülü ile kapasite gelistirme faaliyetleri yürütülecek.

Toplantida konusan Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, iklim degisikliginin dünyanin ortak problemi oldugunun altini çizezerek, “15 gün önce Kastamonu’da çok sinirli sayida ilin öncülük ettigi ve genelde büyüksehirlerin organize ettigi bir zirve yaptik. Kentsel Dönüsüm, Akilli Sehirler ve Iklim Degisikligi zirvesi. Tabi orada da dile getirmistim. Simdi de dile getirecegim. Burada bakis açimiz çok önemli. Genelde bir problem ortaya çiktiktan sonra çözüm iradesini göstermek için hep gayretlerimiz oluyor. Sarki sözünde oldugu gibi; ‘Biz büyüdük de kirlendi dünya.’ Biz dünyaya atifta bulunuyoruz da dünyayi kirletenler aslinda bizleriz. Problemi ortaya çikaran da bizleriz. Problem ortaya çiktiktan sonra da gayret ediyoruz. Aslinda buraya nasil evirildigimizin sorusu önemli. Bunun genel bir bakis açisi olmali diye düsünüyorum. Biz cevabini bildigimiz zaman kendimize sordugumuz zaman sanki çözümü de bulmusuz gibi kendimize adet ediyoruz” dedi.

Dünyanin herkesin ortak evi oldugunu, herhangi bir yerde yasanan problemin ise herkesin ortak problemi oldugunu vurgulayan Baskan Vidinlioglu “Dünya ile ilgili, kendimiz ile ilgili, çevremiz ile ilgili, hayat tarzimiz ile ilgili kendimize dogru sorular sorabilmeliyiz. Dogru sorular sordugumuz zaman da dogru cevabi bulacagiz. Iklim degisikligi sonuçlarina yönelik degil de sebeplerine yönelik tedbirlerin de dünyanin ortak problemi olmasi lazim. Bu genel bir konudur. Sadece iklim degisikligi degildir. Ben Kastamonu’dan yola çikiyorum. Iki sene önce yasadigimiz sel afeti hepimizin hafizalarinda hala canli duruyor. Türkiye’nin dört bir tarafindan ve Dünyanin farkli ülkelerinden Kastamonu’ya insanlar yardimci olabilmek için geldi. Türkiye’de en çok yagis alan ilimiz Rize’dir. Yilda aldigi yagis orani metrekareye 600 kilogram civarindadir. Düsünün ki Bozkurt ilçemize metrekareye 470 kilogram yagis birkaç saatte düstü. Daha önceden bunlar olmuyordu. Artik bunlara alismamiz gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA