Yas Meyve Sebzede Yil Sonu Hedefi 3,5 Milyar Dolar

Türkiye Yas Meyve Sebze Sektör Kurulu Baskani Ali Kavak, rekoltenin yükseldigi yas meyve ve sebzede yil sonu ihracat hedefinin 3,5 milyar dolar oldugunu kaydetti.

Yas Meyve Sebzede Yil Sonu Hedefi 3,5 Milyar Dolar
Her ay düzenli olarak gerçeklestirilen Türkiye Yas Sebze Meyve Sektör Kurulu Toplantisi, bu ay Antalya’da gerçeklestirildi.

Ihracatla ilgili tüm gelismeler, hedefler, yurt disinda yapilacak girisimle ve ihracatçilarin sorunlarinin ele alinacagi iki günlük toplantiya, ihracatçilar birlikleri, sektör temsilcileri, ilgili kurumlarin yetkilileri katilim sagliyor.

Toplantinin gündemiyle ilgili bilgiler paylasan Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskani (BAIB) Ümit Mirza Çavusoglu, ihracatlar ilgili gelismeler ve hedeflerin yani sira Bati Akdeniz’deki ihracat sikintilarini tartisarak çözüm arayacaklarini söyledi.

Gündem maddelerinden birisinin de çiftçi kayit defteri oldugunu ifade eden Çavusoglu, yapilmaya çalisilan uygulamayi dogru buldugunu ancak bu konuda acele edildigini söyledi.

Normalde sürekli uygulanan bu defterin biraz daha kati hale getirildigini belirten Çavusoglu, “Bizler tabii ki çiftçi kayit defterlerini kullaniyoruz ihracatta. Bunlarin belirli bir yumusak noktalari vardi ve onlari kaldirdilar. Yas meyve sebze sektör kurulu olarak bunun en azindan bir süre askiya alinmasi, biraz daha isleyisinin ihracatçiyi rahatlatici hale getirilmesini istiyoruz. Bu konuda görüsmeler gerçeklestirip bakanliga bunlari sunacagiz” dedi.



Yas sebzede Bati Akdeniz 2023 hedefi 850 milyon dolar

Su anda Türkiye’de en iyi giden sektörlerden birinin yas meyve sebze olduguna isaret eden Çavusoglu, 2023 yili Bati Akdeniz ihracat hedefine iliskin, “Ciddi bir artis yakalamisken bunu daha yukari tasimak istiyoruz. Bölgemiz olarak su anda 620 milyon dolara yakin bir rakam seyrediyor. 850 milyon dolar gibi bir rakamla yas sebze meyveyi kapatmayi düsünüyoruz. Son 5 yilda yüzde yüzün üzerinde bir artis sagladik. Tabii Türkiye’de bunun paralelinde devam ediyor. Bu rakamlari daha da yukari çekmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Antalya yas meyve sebzede çok önemli bir yer”

Antalya’nin yas meyve sebze üretim bakimindan Türkiye’de önemli bir yere sahip oldugunu vurgulayan Türkiye Yas Meyve Sebze Sektör Kurulu Baskani Ali Kavak ise ihracatta da ayni sekilde kentin önemli bir yer oldugunun altini çizdi. Her ay düzenli olarak toplanti yaptiklarini aktaran Kavak, bu toplantilarda ihracatçilarin sorunlarinin çözümüne yönelik görüsmeler gerçeklestiklerini ifade etti.



“Üretici Kayit Defteri sorununun halledilecegini düsünüyorum”

Üretici Kayit Defteri ile ilgili görüslerini dile getiren Kavak, “Bunun sorun olmayacagini düsünüyorum. Bakanligin bu konuda pozitif yaklasimlar içerisinde. Bu uygulamada zorluklar çekiliyor. Hem üreticimiz hem ihracatçilarimiz zorluklar çekiyor. Tarim Bakanliginin üst düzey yetkilileriyle görüstük ve bu konunun en kisa sürede çözülecegine inaniyoruz” dedi.



“Hedef 3,5 milyar dolar”

Kavak, yas meyve sebze ihracatinin her yil yüzde 10 artis göstererek ilerledigini kaydederek, “Bu seneki hedefimiz Türkiye geneli olarak 3,5 milyar dolar. Bu sene rekolte biraz yüksek. Özellikle narenciye yas sebze meyve ihracatinin yüzde 50’ye yakinini teskil ediyor. Dolayisiyla ihracatta daha iyi bir artis bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin yas sebze meyvede en çok ihracati yüzde 60’la en çok Rusya’ya yaptigini da sözlerine ekleyen Kavak, bu ana pazar disinda 100’e yakin ülkeye ihracatin gerçeklestigini söyledi.

Kaynak: İHA