Mardin'de Bir Asiret Baslik Parasini Kaldirdi, Altina Kisitlama Getirdi

Mardin’in Mazidagi ve Derik ilçelerine bagli 33 kirsal mahalle muhtarinin da aralarinda bulundugu, 520 üyeli Metinan Asireti Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi, evliliklerde baslik parasi kaldirilmasi ve altinda kisitlama karari aldi.

Mardin'de Bir Asiret Baslik Parasini Kaldirdi, Altina Kisitlama Getirdi
Derik ve Mazidagi ilçelerinde evliliklerde baslik parasi kaldirilmasi ve altinda kisitlama karari amaciyla, Derik Aydin Ayaydin Ögretmenevinde aralarinda 33 kirsal mahalle muhtarinin da bulundugu 520 üyeli Metinan Asireti Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi öncülügünde toplanti gerçeklestirildi.

Saygi durusu, Istiklal Marsinin okumasi ve Kur’an-i Kerim tilaveti ile baslayan toplantida evliliklerde talep edilen baslik parasi; altinin fiyatlari ve ekonomik sartlari agirlastigi ve bölgede büyük sikintilara neden olduguna dikkat çekildi.

Asiret olarak bu olumsuzluklarin ortadan kaldirilmasi için baslik parasinin tümden kaldirdiklarini, istenen 6-8 bilezik altindan 4 bilezik altin, 2 yüzük ve 1 küpe ile evlilikle sonuçlandirilmasina karar verdiklerini belirten Metinan Asireti Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Sahan Dursun, ”Evlenecek olan çocuklarimiz için toplandi. Kiz tarafinin istedigi baslik parasini kaldirma, altin almada kisitlama konusunda hem fikir olduk, temel olarak her aile için 100 gram altin,1 küpe,2 yüzük seklinde karara bagladik. bunun disindakileri de sarta baglanmaksizin ailelerin gücüne biraktik. Asiretimize, komsu köylerimize ve ilçemize hayirli olsun. Bunlari zaman içerisinde camilerde cuma namazlarinda söyletecegiz, kararimiza uymayanlar olursa, evlenmek isteyip de evlenmelerine engel olanlarin çocuklari yarin öbür gün beraber kaçma yolunu seçerlerse, kiz tarafinin yaninda kimse olmayacak” dedi.



"Evlenecekler fahis fiyata ulasan altini almakta zorlaniyor"

Kanaat önderlerinden Nasit Temelli, “Derik Metinan Asireti Dernegimizin baslik parasi, altin ile ilgili aldigi karari destekliyoruz, bölgemizde fahis fiyata ulasan altini almakta bazi ailelerimiz zorluk çekiyorlar, evliliklerin önüne geçmis oluyorlar, bundan dolayi da gençlerimiz kaçma yollarini deniyorlar, kaçmadan dolayi da kan davalari basliyor. Bu konuyla ilgili baslik parasinin ortadan kaldirilmasi, ailelerin kendi imkanlari dahilinde altin almalari karari alindi. Asiret olarak buna uyacagiz, bölge insaninin da buna uymasini istiyoruz” diye konustu.

3 saat süren toplantinin sonunda Derik ve Mazidagi ilçelerinde baslik parasinin kaldirilmasina ve altin konusunda kisitlama karari alindi.
Kaynak: İHA