Diyarbakir'da Tekstil Sektörü Temsilcileri Sorunlari Ele Aldi

Diyarbakir Ticaret Borsasi (DTB) Baskani Engin Yesil, Meclis Baskani Ahmet Ay ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kentte bulunan tekstil sektör temsilcileri ile bir araya gelerek istisare toplantisi gerçeklestirdi.

Diyarbakir'da Tekstil Sektörü Temsilcileri Sorunlari Ele Aldi
Diyarbakir ve ilçelerinde tekstil ve tekstil ham maddeleri sektör temsilcilerinin yer aldigi istisare toplantisinda DTB Baskani Engin Yesil, Türkiye’de pamuk ihtiyacinin büyük bir bölümünün Diyarbakir’dan karsilandigini belirterek, pamuk üretimi bakimindan kenttin ilk siralarda yer almakta oldugunu söyledi.



Ülke içinde stratejik bir ürün olan pamuk, tekstil sektörünün içinde her zaman aranan bir ürün oldugunu ifade eden Yesil, “Bu gün burada toplanmamizdaki en büyük amaç sektör temsilcilerinin sorunlarini birinci agizdan dinleme imkani bularak sorun ve taleplere hep birlikte çözüm bulmak. TÜIK verilerine göre 2022 yilinda Türkiye’de 5 milyon 832 bin 233 dekar alanda pamuk ekilmis, 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk elde edilmis. Dekara verim 480 kilogram olurken, 2022 yilinda Diyarbakir’da ise 829 bin 151 dekar alanda pamuk ekilmis, 408 bin 389 ton kütlü pamuk elde edilmis. Dekara verim ise 493 kilogram olmustur” dedi.

Yine TÜIK verilerine göre, 2023 yilinda Türkiye’de pamuk üretiminde yüzde 7-7.5 oraninda düsmesi beklenirken, Diyarbakir’da 2023 yilinda 710 bin dekar alanda pamuk ekildigini ifade eden Yesil söyle konustu:

“Dekar basina ortalama verimde düsüs beklenmemekle birlikte 350 bin ton kütlü pamuk beklenmektedir. Verilerden de anlasildigi gibi bu bereketli topraklarimizda bizlerde sizlerle birlikte hareket ederek yapacagimiz, pamuk korbeyi, tekstil hammaddeleri ihtisas komisyonun kurulmasi, stratejik plan çalismalari, e-pazar uygulamasi ve ücretsiz e-pazar portalinin kurulmasi konularinda sizlerin de düsüncelerini alarak hareket edecegiz.’’

Toplantida, Diyarbakir Ticaret Borsasi Tekstil Hammaddeleri Ihtisas Komisyonu olusturuldu.
Kaynak: İHA