Alanya'da Caretta Caretta Yuvalarindaki Yumurtalar Tek Tek Kontrol Edildi

Antalya’nin Alanya sahillerinde, çevre dernegi yöneticileri ve gönüllüler yumurtadan çikamayan caretta carettalarin olup olmadigini arastirmak için yuva kontrolü gerçeklestirdi. Kontrol yapilan bölgede yumurtalarin çogunlugunun çatladigi ve yavrularin suyla bulustugu tespit edildi.

Alanya'da Caretta Caretta Yuvalarindaki Yumurtalar Tek Tek Kontrol Edildi
Alanya sahillerinde bu yil tespit edilen 300’ün üzerinde caretta caretta yuvasi, bölgede çalisma yürüten Alanya Çevre Egitim ve Mavi Bayrak Dernegi (ALÇED), turizmciler ve gönüllülerce, uyarici tabelalar asilarak ve kafesler koruma altina alinmisti. Ilçede neredeyse caretta caretta yuvalarindan yavru çikma dönemi tamamlandi. ALÇED Baskani Serefnur Kayhan ve çevreciler yavru çikan yuvalarda yumurta kalip kalmadigina dair incelemelerde bulundu. Bir otelin plajinda gerçeklesen kontrollerde canli yuvaya rastlanilmazken, yuvalarin toprakta islanma ve günesle temasi kesildiginden dolayi bazi yumurtalardan yavrularin çikamadigi görüldü.

Otel plajindaki 21 yuvadan 4’ünde yumurtalarin çatlayarak yavrularin denizle bulustugunu söyleyen Kayhan, "Yuva kontrolü yaptik. Yavru çikmayan yumurtalari tespit etmekti amacimiz. Bir yuvamizdan 3 yumurta çikti. Bundan sonra caretta carettalar yuvalardan çiktiktan sonra çatlamayan yumurta kalip kalmadigina dair kontrolleri biz yapacagiz. Zamani geçtigi için yuvalari açmak zorundayiz. Yuvalar mutlaka 65 gün sonra açilmasi gerekir. Yuvada canliya rastlayamadik. Onun için daha çok bu nesli tükenen deniz kaplumbagalarinin daha dikkatlice muhafaza edilmesi lazim. Mümkün oldugu kadar bizlere haber verilerek kafes sistemiyle koruma altina alip takibinin yapilmasi gerekir" diye konustu.



"Bin 500 yumurtadan ancak 12 tanesi eriskin hale gelebiliyor"

Bu sene Alanya bölgesinde tespit ettikleri sadece 300’e yakin yumurtlama alani oldugunu kaydeden Kayhan, "Alanya’da 300 civarinda yuvanin oldugunu biliyoruz ancak haberimiz olmadan açilanlar, çikanlar oldu. Kafesler toplanirken bunu fark ettik. Yavrular sabaha karsi veya gece çikarlar. Ay isiginda arka tarafta isik oldugu zaman genellikle isiga dogru gittikleri için kaybimiz çok oluyor. Bizler de arka plandaki isigi söndürerek veya siyah bir örtüyle kafesin arka kismini kapatarak bunlarin direkt ay isigiyla denize ulasmalarini sagliyoruz. Hep söylüyoruz bin 500 yumurtadan ancak 12 tanesi eriskin hale gelebiliyor. Elimize veya kovalara doldurup da denize birakmayalim. Onlari denize ulasmasi için dogal olarak yolunu açarak, kirmizi isiklarla veya onun yollarini açarak denize dogru, kendiliginden ulasmalarini saglamamiz lazim. Çünkü yasayabilmeleri için bu harekete ihtiyaçlari var" dedi.

Kaynak: İHA