AGÜ Meta Kulübü Ögrencilerinin Turizm Projesi TEKNOFEST'te Yarisacak

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ögrencilerinin, kültürel miraslari sanal ortama tasidigi ’Bellek’ adli proje turizm kategorisinde TEKNOFEST 2023’te finale kalmayi basardi.

AGÜ Meta Kulübü Ögrencilerinin Turizm Projesi TEKNOFEST'te Yarisacak
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Meta Kulübü ögrencilerinin, dünya genelinde çesitli kültürel miraslari sanal ortama tasiyarak, sanal gerçeklikle yeniden olusturmayi hedefleyen ’Bellek’ adli projeleri TOKNOFEST 2023’te finale kalmayi basardi. Proje, turizm kategorisinde TEKNOFEST’te birincilik için yarisacak. Meta Kulübü ögrencileri Melike Seyma Tuna, Yunus Yildiz, Sükrü Durak, Ozan Fatih Emül, Süleyman Poyraz, Batuhan Karamemis, Onur Erçetin, Zeliha Ayse Altinkaya ve Semih Kaya dünyadaki kaybolan kültürel miraslari korumak ve sanal ortama tasimak amaciyla ’Crearchio’ adini verdikleri takim olarak bir araya geldi. Ögrenciler, Ögretim Görevlisi Aysegül Kidik’in danismanliginda 3D modelleme ve fotograf ile görüntülerin analiziyle ölçümler yapmayi hedefleyen bir bilim ve mühendislik dali olan fotogrametri yöntemini kullanarak dünyadaki kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutmus bazi kültürel miraslari sanal ortama tasidi. Daha sonra ’Bellek’ adini verdikleri bu projeyle turizm kategorisinde TEKNOFEST 2023’e basvurdu. Finale kalmayi basaran proje, TEKNOFEST’te birincilik için yarisacak.

Ögrencilerin gerçek zamanli VR/AR deneyimi sunan sanal gerçeklik projesi, 27 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasinda Izmir’de yapilacak TEKNOFEST’te tanitilacak. Ziyaretçiler açilacak stantlarda projeyi VR interaktif ortamda gözlüklerle deneyimleme firsati bulacak.

Proje ekibinde yer alan Mimarlik Fakültesi 4. Sinif ögrencisi Melike Seyma Tuna, ilk hedeflerinin, sürükleyici ve egitici bir turizm deneyimi sunarken bu kültürel miraslari bozulmadan korumak oldugunu söyledi.

Tuna; “Bu teknolojileri kullanarak, kültürel mirasi daha erisilebilir hale getirmeyi, egitim ve arastirma için degerli bir kaynak olarak hizmet etmeyi ve uygun oldugunda, devam eden koruma çabalarini sürdürmek için gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Nihayetinde misyonumuz, geçmis ve bugün arasindaki uçurumu kapatmak, bu hazinelerin dünya çapindaki insanlar tarafindan erisilebilir ve takdir edilmis kalmasini saglamaktir” dedi.

Kaynak: İHA