ABD Tarihinde Ilk Kez Görevdeki Baskan Grevdeki Isçileri Ziyaret Etti

ABD Baskani Joe Biden, ülke tarihinde bir ilke imza atarak, Michigan eyaletinde grev yapan otomotiv isçilerinin grevine katilarak destek verdi.

ABD Tarihinde Ilk Kez Görevdeki Baskan Grevdeki Isçileri Ziyaret Etti


ABD tarihinde ilk kez görevdeki Baskan grevdeki isçileri ziyaret etti. ABD Baskani Joe Biden, Michigan eyaletinde Birlesik Otomotiv Isçileri (UAW) sendikasi üyesi olan General Motors çalisanlarinin grevine katildi.

Grev alaninda eline aldigi megafonla isçilere seslenen Biden, isçilerin yüzde 40’lik maas zammi talebine destek verdigini ve "çok daha fazlasini" hak ettiklerini söyleyerek, "Sirketlerin basi dertteydi, simdi inanilmaz derecede iyi durumdalar. Sizin de inanilmaz derecede iyi durumda olmaniz gerekiyor" dedi.

Biden ayrica, UAW’deki kadin ve erkeklerin, katkida bulunduklari rekor karlardan adil bir pay almayi hak ettigine inandigini sözlerine ekledi.

“Ikisinin de gelmemesini tercih ederiz”

Biden’in ve eski ABD Baskani Donald Trump’in yarin yapacagi ziyaretten memnun olmadiklarini dile getiren bazi isçiler, “Ikisinin de gelmemesini tercih ederiz. Insanlari bölmek istemiyoruz ve isin içine siyaseti kattiginizda bu tartismaya yol açacaktir” dedi.



Trump’tan Biden’a tepki

Biden’in ziyaretini elestiren Trump, "Sahtekar Joe Biden’in, onlarla birlikte olmak ve onlara yardim etmek için Michigan’a gidecegimi açiklayana kadar UAW’yi ziyaret etmeye niyeti yoktu" ifadelerini kullandi. Biden’i otomotiv isçilerini sirtindan "biçaklamakla" suçlayan Trump, Biden’in elektrikli araçlar için verdigi yetkinin ABD otomotiv endüstrisini "yok edecegini" ve "binlerce otomotiv isçisinin isine mal olacagini" öne sürdü.

ABD’de 1902’den bu yana greve giden isçilere en büyük destek

Tarihçiler, Biden’in Michigan ziyaretinin, ABD’nin eski Baskani Theodore Roosevelt’in 1902’de greve giden kömür isçilerini Beyaz Saray’a davet etmesinden bu yana görevdeki baskanin grev yapan isçilere gösterdigi en büyük destegi temsil ettigini belirtti.

UAW üyesi isçiler bu ayin basinda, Ford, General Motors re Chrysler’in ana sirketi Stellantis’i hedef alan bir grev ilan ederek, üç büyük otomobil sirketinden daha iyi ücret ve çalisma kosullari talep etti.
Kaynak: İHA