Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Isterseniz Hepimizi Öldürün Ama Kosova'yi Tanimayacagiz'

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’nin kuzeyinde meydana gelen son olaylarla ilgili açiklamasinda, “Isterseniz hepimizi öldürün ama Kosova’yi tanimayacagiz” dedi.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Isterseniz Hepimizi Öldürün Ama Kosova'yi Tanimayacagiz'
Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’nin kuzeyinde polis ile Sirp grup arasinda çikan çatismalarin ardindan Sirbistan’in baskenti Belgrad’da basin toplantisi düzenledi.

Vucic, olaylarda 3 Sirp’in hayatini kaybettigini ifade ederek, ülkesinin ve halkinin 2004-2008 yillari arasindaki dönemden bu yana en zor günlerden birini yasadigini söyledi.



Kosova’nin kuzeyinde bu sabahtan itibaren neler oldugunu incelemesi gerektigi için daha önce açiklama yapamadigini ifade eden Vucic, “Saat 02.46 sularinda bir grup Kosovali Sirp, Kosova’nin kuzeyindeki Banjska’ya barikat olusturmak amaciyla iki kamyon yerlestirdi. Bunun ardindan Kosova polisi geldi ve barikati kaldirmaya çalisti. Bunun ardindan barikati kuran Sirplarla çatisma çikti ve bu çatismada bir Kosova polisi öldü ve bir kisi daha yaralandi” dedi.

Sirplarin artik Kurti’nin politikalarina boyun egmek istemedikleri için isyan ettiklerini vurgulayan Vucic, “Bunlarin olabilecegini defalarca söylememize ragmen bizi pek az dinleyen oldu” dedi.

Kosova polisinin müdahale için NATO’nun Kosova Gücü KFOR’dan onay aldigini ifade eden Vucic, “Aldigimiz bilgilere göre ikisi keskin nisanci atesiyle olmak üzere 3 Kosovali Sirp hayatini kaybetti, 2’si agir yarali ve 1 kisinin daha öldürülmüs olabilecegine iliskin endise duyuluyor. Evlere de ates açtilar” dedi.



“Sabirli ve sorumlu hareket edecegiz”

Gün boyunca Ulusal Güvenlik Konseyi toplantisinda bulunduklarini vurgulayan Vucic, “Sabirli ve sorumlu hareket edecegiz, kararlarimizi dikkatli bir sekilde alacagiz, kararlari detayli bir sekilde hazirlayacagiz ve bu kararlarla halkimizin karsisina çikacagiz” dedi.

Kosova’nin kuzeyinde Sirp polislerin görev yapmasi gerektigini söyleyen ve Uluslararasi toplumu Sirp Belediyeler Birligi’ni tesis etmeye çagiran Vucic, artik çatisma yasanmamasinin tek yolunun bu oldugunu ileri sürdü. Sirp halkini baris ve itidale davet ettiklerini ifade eden Vucic, “Kendilerinden bunu rica ediyoruz. Devletlerine güvenmelerini istiyoruz. Tüm söyleyebilecegim bu. Bize düsen, kan dökülmemesi için elimizden geleni yapmak. Bize düsen, barisi korumaya çalismak” dedi.



“Tek suçlu Kurti”

Kosova polisinin öldürülmesini asla onaylamadigini ve bunun kinanacak bir eylem oldugunu ifade eden Vucic, “Kosova’da olaylarin tek suçlusu Albin Kurti’dir. Uluslararasi toplumdan destek almis olsa da savas ve çatisma isteyen sadece Kurti’dir. Bizi NATO ile çatismaya çekmek kendisinin hayatindaki en büyük arzusu” dedi.



“Isterseniz hepimizi öldürün ama Kosova’yi tanimayacagiz”

Vucic, “Sirbistan’a Kosova’yi tanimasi için baski yapiliyor. Asla tanimayacagiz. Isterseniz hepimizi öldürün ama Kosova’yi tanimayacagiz" dedi.



Kosova’nin kuzeyinde çatisma

Kosova’nin kuzeyinde silahli bir grup Sirp, Kuzey Mitroviça’da yer alan Leposavic sinir bölgesindeki Zveçan Belediyesi’ne bagli Banjska köyü girisindeki köprüye iki adet plakasiz kamyon ile barikat kurarak trafigi kapatmis ve ihbar üzerine bölgeye giden polislere ates açmisti. Açilan ates sonucu 1 polis hayatini kaybetmis, 1 polis de yaralanmisti. Saldirganlar daha sonra Banyska Manastiri’na konuslanmisti. Kosova polisinin operasyonu sirasinda 3 Sirp saldirgan etkisiz hale getirilmisti.

Kosova Basbakani Kurti, saldirinin Sirbistan’in destegiyle organize edildigini söylemis ve Banjska köyünde agir silahlarla donanmis 30 kisi bulundugunu açiklamisti. Bunlarin profesyonel ordu ve polis güçlerinden olustugunu ve savasmak üzere Kosova’ya geldiklerini söyleyen Kurti, üniformali saldirganlarin zirhli araçlar kullandiklarina dikkat çekmisti.
Kaynak: İHA