Usak Üniversitesi Astronomi Uzmanlarini Agirladi

Usak Üniversitesi, Zafer Kalkinma Ajansi’nin organize edip birçok kamu kurum ve kurulusunun destek verdigi “Usak Gökyüzü Gözlem Etkinligi’nin gündüz ayagina ev sahipligi yapti. Gündüz ve gece olmak üzere iki bölümden olusan etkinligin gündüz kisminda alaninda uzman isimler hem astronomi biliminin çalisma alanlarini hem de son dönemde yapilan sasirtici çalismalari dinleyicilere anlatti.

Usak Üniversitesi Astronomi Uzmanlarini Agirladi


Usak’ta ilk kez gerçeklesen Usak Gökyüzü Gözlem Etkinligi’nin Usak Üniversitesi Recep Tayyip Erdogan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçeklesen açilis törenine Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, Zafer Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Veli Oguz, akademisyenler, üniversite ögrencileri ile ilk ve orta dereceli okullardan ögrenciler katildi.

“Gökyüzü ve astronomi ile ilgili farkindaligi arttirmak istiyoruz”

Etkinligin açilisinda konusan Zafer Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Veli Oguz, “Bildiginiz gibi evrende hayal edemeyecegimiz kadar küçük bir yer isgal ediyoruz. Günesimiz milyarlarca yildizdan sadece bir tanesi. Evrenin derinliklerini anlamak için insanoglu yüzyillardir tutkuyla büyük bir ugras veriyor. Bizlerin de bilimsel düsünceye sahip, elestirel düsünebilen, teknolojiyi kendi yararina kullanabilen, bireyler yetistirebilmemiz için astronomiye olan ilgiyi canli tutmamiz ve bu gelisimi devam ettirmemiz gerekmektedir. Bu etkinligi düzenlemekteki amacimiz gökyüzü ve astronomi ile ilgili toplumda farkindaligi arttirmak ve gençlerin ilgisini çekmek, ilgisi olanlari da bir araya getirmektir. Son 20 yilda uzay alaninda yapilan önemli çalismalar önemli atilimlar olmakla birlikte uzay konusunda almamiz gereken daha çok yol var. Bunlari bu ülkenin gençleri, yazilimcilari, mühendisleriyle basaracagiz. Belki de gelecegin uzay yolculari, bilim insanlari sizlerin arasindan çikacak.” dedi.



“Lütfen icat çikartiniz”

Astronominin son derece önemli bir bilim dali oldugunu söyleyen Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, “Geçmise baktigimizda astronomiyle ilgilenip gerçek anlamda gözlemevi kuranlar Islam alimleridir. Ilk gözlemevini hem Sam’da hem de Bagdat’ta Abbbasiler kurmustur. Ayrica Bagdat’ta büyük bir üniversite de kurmuslardir. Burada birçok bilim adami yetismistir. Bu bilim adamlarinin atmis oldugu tohumlar daha sonra Islam dünyasinda yesermis ve bir yolla Bati’ya gitmistir. 16. yüzyildan sonra Bati’nin isik kaynagi olmak suretiyle Bati’nin bugünkü haline gelmesindeki temel tas olmuslardir. Gençlere düsün görev; nasil ki Bati, Islam dünyasinda yeseren bu bilimi alip kendilerine götürmüsse sizde Bati’da yeseren o bilimi tekrar ülkemize getirip yeni yeni icatlar ortaya koymalisiniz. Eskiden bize ‘icat çikarmayin’ derdi büyükler ben sizlere ‘Lütfen icat çikartiniz.’ diyorum. Mesela Facebook’un kurucusu daha ögrenciyken iki bilgisayari birbirine baglamak için Facebook’u kurdu. Simdi dünyanin sayili zenginlerinden biri. Sizlerin de basarabilecegiz çok güzel seyler var. Ben size inaniyorum, gelecekte önemli alanlarda marka olan gençler olacaksiniz.” dedi.



"Astronomi ve matematigin yakin bir iliskisi var"

Konusmasinda astronomi ve matematik biliminin yakin iliskisine ve Islam alimlerinin astronomi bilimine katkilarina da vurgu yapan Rektör Savas sunlari söyledi: “Nasreddin Tusi astronomiyle en çok ilgilenen bilim insanlarindan biridir. Matematik ilmini ilk kuran Muhammet Ibni Musa El- Harezmi, cebir ilmini kuran ilk insandir. Ama bununla beraber astronomi kitabi vardir. Astronomiyle hemen hemen tüm Islam alimleri ilgilenmislerdir. Bunlardan en önemlisi Ulubey ve Ali Kusçu’dur. Ali Kusçu büyük bir matematikçi ve Ulubey’in talebesidir. Fatih Sultan Mehmet’in istegi ile gelip Istanbul’a yerlesmistir. Islam dünyasi hem astronomiye hem de onu destekleyen matematige çok büyük katkilari olmustur.”

Konusmalardan sonra Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Astronom Kadir Uluç’a bir tesekkür plaketi verdi.

Ilk panelde Antalya’da bulanan Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Astronom Kadir Uluç, gözlemevinin nereye, nasil kurulacagindan gözlemevinde yapilan çalismalara genis bir çerçevede bilgi verdi. Gözlem evinde kullanilan teleskoplar hakkinda ayrinti bir sunum yapan Uluç, teleskoplarin arastirma alanlarindan kullanim sekillerine kadar birçok alanda katilimcilarin merak ettigi sorulari yanitladi. Antalya Ulusal Gözlemevi Uzman Yardimcisi Astronom Ibrahim Aköz ise yaptigi sunumda temel astronomi hakkinda bilgiler verdi. Aköz’den sonra konusan Antalya Ulusal Gözlemevi Uzman Yardimcisi Astronom Süleyman Kaynar; Günes sistemi, asteroidler ve kuyruklu yildizlari anlatti.

Ayrica Usak Üniversitesi, 1 Eylül Kampüsünde düzenlenen gündüz programinda; teleskopla günes gözlemi ve astronomi ile ilgili uygulamali atölyeler gerçeklestirildi.



Hem Usak tarihi için hem de gökyüzü fotografçiligi için önemli bir yere sahip olan Blaundos Antik Kenti’nde yapilan gece etkinliginde ise teleskop basinda astronomi söylesileri ile teleskoplarla gökyüzü gözlemi yapildi.
Kaynak: İHA