Terör Örgütüne Yardim Suçlamasiyla Yargilanan IBB Yöneticisi Yavuz Saltik'a Beraat

IBB’de yönetici olan Yavuz Saltik’in, PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen DIAYDER’in, örgütle baglantisini arastirmadan dernege yemek kartlari verdigi iddiasiyla yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, Saltik’in kastinin yoklugu gerekçesiyle oy çokluguyla beraatina karar verdi.



Mahkeme baskani muhalefet serhi koydu

Verilen karara muhalefet serhi koyan mahkeme baskani, ‘’IBB’nin görev dagilimina iliskin mevzuatta sanigin baskanligini yaptigi Sosyal Hizmetler Daire Baskanliginin dernek, vakif, mescit gibi kurumlarin talepleriyle ilgilenmedigi, daha çok bireysel yardimlarin degerlendirildigi yardim kartlari, yardim kolileri gibi taleplerin karsilandigi kurumdur. Kültür Varliklari Daire Baskanligi bünyesindeki Inanç Masasi’nin ise camii, mescit gibi ibadethanelerin talepleriyle ilgilendigi, dagitim islemlerinin inanç masasi tarafindan yürütüldügü ancak bu islemlerden sanigin bilgisinin oldugu ve onun talimatiyla yapildigi, ayrica yardim taleplerinin bireysel yapilmasi gerektigi halde sanik Baran’in beyanlarinda basvurularin liste olarak alindigi ve toplu sekilde teslim edildigi, yardim kartlarinin ‘deger ailesi’ kisilerine verildigi sabittir. Sanigin egitim seviyesi, konumu ve icra ettigi meslegi göz önüne alindiginda toplu olarak verilen yardim kartlarinin hangi amaç ile kullanilacagi ve kimlere gidecegini bilmemesi mümkün degildir. Dolayisiyla sanigin ‘örgüt içerisinde hiyerarsik yapiya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardim etme’ suçundan cezalandirilmasi gerektigi kanaatindeyim’’ ifadelerini kullandi.

Olayin geçmisi

PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen DIAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarinda bulundugu saniklarin Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesinde yargilandiklari davada mahkeme, tanik olarak dinlenen 2 IBB çalisani hakkinda ihbarda bulunulmasina karar vermisti.

Yapilan ihbar sonucu Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca iddianame hazirlanmis, süpheli Istanbul Büyüksehir Belediyesi Muhtarlik Isleri Daire Baskani Yavuz Saltik’in, DIAYDER’in, terör örgütü PKK ile iltisaklini arastirmadan dernege yemek kartlari verdigi belirtilerek ’terör örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardim etmek’ suçundan 7 yil 6 aydan 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edilmisti.
Kaynak: İHA