Mugla'nin 8 Aylik Ihracati Yüzde 12 Artarak 690 Milyon Dolara Ulasti

Ege Ihracatçi Birlikleri ile Ekonomi gazetesi isbirliginde, Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü ev sahipliginde, Ege Ihracat Bulusmalari Mugla Toplantisi gerçeklestirildi.

Mugla'nin 8 Aylik Ihracati Yüzde 12 Artarak 690 Milyon Dolara Ulasti


Tarim potansiyelinin degerlendirildigi panelde konusan Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, Mugla’nin dis ticaret fazlasi verdigini, 2023’te 1 milyar dolar ihracat hedefine ulastigini söyledi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Mugla’nin su ürünleri ihracatinda Türkiye birincisi oldugunu, bunun yaninda birçok sektörde de Türkiye’de ilk üç-dört il içinde oldugunu açikladi.

Saylak, birlikte üretip, birlikte basarmanin mutlulugunu yasadiklarini, Mugla’nin sadece bir turizm kenti olmadigini belirterek, “Mugla’nin 2019 yili su ürünleri ihracati 373 milyon dolardi. Yil 2022 bizim ihracat birimimizin kestigi ihracat belgeleriyle 803 milyon 900 bin dolarlik ihracati 125 bin ton su ürünleri ihracati bu il gerçeklestirdi. Bu ilin kiymetli yetistiricileri gerçeklestirdi. Mugla’da tarim ile turizmi bir arada götürmek zorundayiz. Tarim ile turizmi asla karsi karsiya gelmeyecek, birlikte götürecegiz. Geçtigimiz yil yaklasik 85 milyon dolarlik domates, örtü alti narenciye ihracati yaptik. Bu sene 8 ayda 167 milyon dolarlik yas sebze ve meyve ihracatini gerçeklestirmis bulunmanin hem üreticilerimiz, hem de ihracatçilarimiz adina hakli gururu tasiyoruz. Üreticilerimiz bir tarafini olusturuyor ama Ege Ihracatçi Birlikleri de çok önemli bir tarafini olusturuyor. Ne için gittiysek bir gün bizi geri çevirmediler. Bu toplanti için de burayi seçtiler. Ben sahsim ve kurumum adina Ege Ihracatçilar Birligine sükranlarimi sunuyorum” dedi.



Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, Mugla’nin su ürünleri, yas sebze-meyve ve maden ihracati hakkinda rakamlari açikladi.

Eskinazi, “Mugla, 2 milyon 50 dekar tarim alanina, 30 bine yaklasan üreticisi ile 3 milyon 65 bin ton nebati üretim, 328 bin ton süt üretimi, 170 bin ton su ürünleri ve 6 bin 578 ton bal üretimi gerçeklestirdi. Mugla 2020 yilinda 585 milyon dolar olan ihracatini 2021 yilinda yüzde 32’lik artis ile 775 milyon dolara çikardi. Geçen yil Bodrum’daki toplantimizda Mugla için 1 milyar dolar ihracat hedefi koymustuk. 2022 yili sonunda TÜIK verilerine göre Mugla 1 milyar 14 milyon dolar ihracat ile bu hedefi tutturmus ve hatta asti bile. Mugla bu hedefe ulasmak için ihracatini yüzde 31 arttirdi. 2022 yilinda Mugla’mizin ithalati ise 393 milyon dolarda kaldi. Mugla’nin ihracatinin ithalati karsilama orani yüzde 258’dir. Bir baska ifade ile Mugla yaptigi her 100 milyon dolar ithalat için 258 milyon dolar ihracat gerçeklestirdi ve 621 milyon dolar dis ticaret fazlasi verdi. 2022 yilinda 110 milyar dolar dis ticaret açigi veren ülkemizde Mugla’nin verdigi dis ticaret fazlasinin ne kadar kiymetli oldugunu görüyoruz. Türkiye’ye 2022 yilinda gelen 51 milyon turistin 2.7 milyonunu Mugla’da agirladik. 46 milyar dolarlik turizm gelirinden Mugla 2.4 milyar dolar gelir elde etti. Mugla’nin 2022 yilinda ülkemize kazandirdigi döviz toplami 3,5 milyar dolara ulasti. 2022 yilinda Mugla’nin ihracatinda tarim ürünlerinin payi 896 milyon dolara ulasti. Mugla Türkiye’nin tarim ürünleri ihracatinda yüzde 2,6 pay aldi. Burada lokomatif 803.9 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz oldu. Bu sektörümüz Mugla’nin ihracatinda yüzde 79’unu tek basina yapti. Su ürünleri ihracatimiza iller bazinda baktigimizda Mugla Türkiye birincisi. Türkiye’de su ürünleri hayvansal mamulleri sektöründe ihracat sampiyonumuz ve ikinci firmamiz Mugla’dan. Mugla tarim sektörünün yaninda madencilik sektöründe de güçlü bir il. Mugla beyazi dünyanin yer yerinde talep görüyor. Mugla 2022 yilinda 131 milyon dolarlik maden ihracati gerçeklestirdi. Mugla özellikle narenciye üretiminde önemli bir yere sahip. Muglali narenciye üreticilerimiz kaliteli narenciye üretimi için her yil kendilerine Akdeniz meyve sinegi tuzagi destegimiz oluyor. Mugla’da tarim ürünleri ihracatinda üçüncü sirada 26 milyon dolarlik döviz getirisi ile hububat, bakliyat ve yagli ürünler sektörümüz yer aldi. Zeytin ve zeytinyagi, meyve ve sebze mamulleri ve odun disi orman ürünleri sektörü de Mugla’nin ihracatina katki saglayan sektörler. Mugla 2023 yilinin 8 aylik döneminde ihracat artisini sürdürmeye devam ediyor. Mugla’da 2022 Ocak-Agustos döneminde 619 milyon dolar ihracatini 2023 yilinin 8 aylik döneminde yüzde 12’lik artis ile 690 milyon dolara çikardi” dedi.

Kaynak: İHA