Zelenskiy'nin BM Konusmasi Polonya-Ukrayna Arasinda Krize Neden Oldu

Polonya, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki Avrupa’da bazi ülkelerin Ukrayna tahilina ambargo uygulayarak Rusya’ya destek olduklari sözleri üzerine Ukrayna’nin Varsova Büyükelçisi Wasyl Zwarycz’i Disisleri Bakanligi’na çagirdi.

Zelenskiy'nin BM Konusmasi Polonya-Ukrayna Arasinda Krize Neden Oldu
Polonya, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki Avrupa’da bazi ülkelerin Ukrayna tahilina ambargo uygulayarak Rusya’ya destek olduklari sözleri üzerine harekete geçti. Polonya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Zelenskiy’nin konusmasi üzerine Ukrayna’nin Varsova Büyükelçisi Wasyl Zwarycz’in acil bir sekilde Bakanliga çagrildigi bildirilerek, Polonya Disisleri Bakan Yardimcisi Pawel Jablonski tarafindan kabul edilen Zwarycz’e Zelenskiy’nin sözleri karsisinda Polonya’nin güçlü protestosunun dile getirildigi kaydedildi.

Görüsmede savasin ilk gününden itibaren Ukrayna’ya destek veren Polonya için söz konusu tezin dogru olmadiginin dile getirildigi aktarilan açiklamada, Ukraynali Büyükelçi’ye Polonya’ya çok tarafli forumlarda baski yapmanin, uluslararasi mahkemelere sikayette bulunmanin iki ülke arasindaki anlasmazliklarin çözümünde uygun yöntemler olmadigi ifade edildigi belirtildi.

Açiklamada, Büyükelçi Zwarycz’e söz konusu girisimlerin Polonya’ya karsi etkili olmayacagi, Polonya hükümetinin Polonyali çiftçilerin çikarlarini korumak amaciyla aldigi kararlarin ulusal hukuk, Avrupa Birligi ve uluslararasi hukuka uygun oldugunun aktarildigi ifade edildi.

“Moskova’daki aktör için sahnenin hazirlanmasina yardimci oluyorlar”

Zelenskiy’nin dün BM Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya’yi elestirerek, "Avrupa’daki bazi dostlarimizin politika tiyatrosunda dayanisma rolü oynayarak Ukrayna tahili konusunda gerilim filmi çekmeleri rahatsiz edici. Kendi rollerini oynuyor gibi görünseler de gerçekte Moskova’daki aktör için sahnenin hazirlanmasina yardimci oluyorlar" denisti.

Polonya-Ukrayna arasindaki tahil krizi

Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya ile birlikte kendi çiftçilerinin çikarlarini korumak amaciyla geçtigimiz mayis ayindan itibaren Ukrayna’dan tahil ürünleri basta olmak üzere çok sayida gida ve tarim ürününün ithaline yasak getirmisti. AB Komisyonu tarafindan da kabul gören kisitlamalar 15 Eylül tarihine kadar uzatilmisti. Ancak AB Komisyonu bu tarihten sonra kisitlamalari uzatmama karari alsa da Polonya, Macaristan, Slovakya ise Ukrayna’ya yönelik olarak kendi kisitlamalarini uygulayacaklarini açiklamisti. Bunun üzerine Ukrayna geçtigimiz pazartesi günü söz konusu üç ülkeyi Dünya Ticaret Örgütü’ne sikayet etmisti.
Kaynak: İHA