Türkiye'nin Ilk 'Veteriner Yol Kontrol Denetim Istasyonu' Erzurum'da Açildi

Türkiye’nin ilk Veteriner Yol Kontrol Denetim Istasyonu Erzurum’da açildi. Istasyonun amaci ve hedefi hastaligi diger illere yayilmadan kaynaginda çözmesi olarak ifade edildi.

Türkiye'nin Ilk 'Veteriner Yol Kontrol Denetim Istasyonu' Erzurum'da Açildi
Erzurum Veteriner Yol Kontrol Denetim Istasyonu, yaklasik 5 dönüm arazi üzerine kuruldu. Görevli personel için idari bina ve dinlenme bölümü, araçlarin römorklarinda bulunan hayvanlarin görsel ve fiziki kontrolü için “Muayene ve Kontrol Platformu” yer aliyor. Istasyon alani 11 gece görüs özelligi olan kamera ile 24 saat izlenecek. Yol üzerinde dogu illerinden batiya gidecek hayvan ve hayvansal ürünler tasiyan tüm araçlar kontrol edilecek.

Istasyonunun 7 gün 24 saat esasina göre çalisacagini belirten yetkililer, yapilan denetleme ve incelemeler sonrasinda saglikli olan hayvanlarin yoluna devam edecegini, hastalik tespit edilen hayvanlarin sevkine ise müsaade edilmeyecegini vurguladilar. Veteriner Kontrol ve Denetim Istasyonunda hayvanlarin asilarinin tam olup olmadigi, kulak küpelerinin varligi ve saglik raporunda yer alan numaralarla uyumu, kayip veya çalinti hayvanin varligi, nakil araçlarinin hayvan refahi açisindan uygunlugu ve nakliyecilerin bakanliktan almalari gereken belgelere sahip olup olmadiklarini da kontrol edilecek.

Hayvansal ürünlerin de kontrolü bu istasyonda yapilacak, kesim sonrasi nakli gerçeklestirilen karkaslarin mühürlü olmasi, frigofirik araçlarda soguk zincir sartlarinda tasinmasi ve veteriner hekim kontrolünden geçtigini ve saglikli oldugunu gösterir belgelere sahip olmasi gerekiyor. Istasyonda yapilan kontroller sonrasi bu sartlari tasimayan karkas ve sakatatlarina insan tüketimine sunulmasi engellenmis olacak.
Kaynak: İHA