Kastamonu'da 15. Ahilik Kültürü Haftasi Kutlandi

Kastamonu’da 15. Ahilik Kültürü Haftasi ve Esnaf Bayrami, çesitli etkinliklerle kutlandi.

Kastamonu'da 15. Ahilik Kültürü Haftasi Kutlandi
Ticaret Il Müdürlügü ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlari Odalari Birligi isbirliginde Kastamonu Belediyesinin de destekleriyle Nasrullah Meydani’nda 15. Ahilik Kültürü Haftasi ve Esnaf Bayrami töreni düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan tören, Atabeygazi Mehteran Dernegi ekibinin çaldigi marslarla devam etti. Halkoyunlari gösterisi ve ahilik kültürü içerikli tiyatral sunum, vatandaslardan büyük begeni topladi.

“Anadolu medeniyetinin anahtarlarindan birisi ahilik kültürü olmustur”

Anadolu medeniyetinin anahtarlarindan bir tanesinin ahilik kültürü oldugunu söyleyen Vali Meftun Dalli, yüzyillardir süregelen çok kadim bir Anadolu gelenegini olan ahilik geleneginin kutlanmasi vesilesiyle bir araya gelindiginden bahsederek, “Selçuklulardan, Beylikler dönemine, oradan da Osmanli Imparatorlugu’na kadar Anadolu’nun imarinin ve medeniyet gelisiminin anahtarlarindan birisi ahilik kültürü olmustur. Ahilik, dürüstlügün, sevginin, dostlugun, yardimlasmanin, hosgörünün, bilginin ve dayanismanin sanat ile birlesimidir. Ahilik sisteminin merkezinde insan vardir ve insanin gelisimi, egitimi, meslek edinmesi, güzel ahlakla donanmasi esasina dayalidir. Ahilik, isçinin, çalisanin, üretenin, isverenin, ahlakli kazancin, hakça bölüsmenin ve adil ticaretin hep birlikte mümkün olabilecegini tüm dünyaya gösteren örnek bir sosyal refah ve kalite yönetim sistemidir. Ahilik sistemi bu sayede insani ötekilestirmeden ve kölelestirmeden örnek bir dayanisma ve kardeslik modeli ortaya koymustur. 800 yildan fazladir, önce dürüstlük ve dogruluk, ortak yasama ve birlikte kazanmayi düstur edinen esnaf ve sanatkarlar sayesinde devlet-millet bütünlesmesi bu topraklarda saglanmis, milli baglarimiz kadim Anadolu’nun her bir kösesinde perçinlenmis, ahilik güven ve huzurun tesisine aracilik etmistir. Ahiler, Anadolu’da birligin, beraberligin, kardesligin mayasini olusturmustur” dedi.



"Insallah biz de daha degisik metotlar ortaya koyariz”

Ahiligin yaklasik 800 yillik bir gelenek oldugunu ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, "O gün internet, sosyal medya, plazalar yoktu. O günkü sartlarda olusturulabilecek en güzel bir sistem. Insallah biz de 800 yil sonra bugün için anabilecegimiz daha degisik metotlar ortaya koyariz. Modern dünyanin ortaya koydugu ISO ve benzeri bir takim kalite kontrol sistemlerinin de artik en azindan bu cografyadan çikmasi gerektigini düsünüyorum. Internet sitelerinde bile bazi siteler üzerinden yapilan satislar bir güven emaresiyse bizim de sivil toplum olarak devletin bu konudaki tedbirlerine yaslanarak degil de bu konuda emek saglayan sivil toplum kuruluslarinin degisik sertifikasyon sistemlerinin ortaya konulmasi gerekmektedir. Helal sertifikalarimiz var ama ben o konuda da çok yeterli olduklarini düsünmüyorum. Genellikle helal sertifikasyon ürünün içine konan malzemeyle ilgileniyor. Fakat o esnaf ya da o sirket, sadece ürünün içerisine koydugu malzemeyle degil, o ürünü alirken parasini vermis mi, dükkani kiraysa kirasini vermis mi, personel çalistiriyorsa isçisinin ücretini ödemis mi gibi daha degisik sertifikasyonlar içeren bu ahiligin günümüz sartlarina uyarlanmis, sertifikasyon sistemlerinin de insallah hayata geçirilmesi gerektigini düsünüyorum” seklinde konustu.



"Ahilik mesleki degerlerini yüzyillar öncesinde ortaya koydu”

Ahiligin içerdigi felsefi derinlik ve tabanda esnaf örgütlenmesi yayginligi ile diger toplumlara örnek bir sivil sistem oldugunu söyleyen AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de, “Ahilik; kurdugu sistem ile günümüzün modern mesleki degerlerini yüzyillar öncesinde ortaya koydu. Bu sayede Osmanli sehirlerimiz saglam ve sürdürülür temeller üzerinde yükseldi. Kastamonu tarihine baktigimizda da sehirlesmemizin asli sütunlarinin ahilik oldugunu görüyoruz. Bu sayede Osmanli Devleti’nin ilk ticaret odalari arasina Inebolu ve Kastamonu ticaret odalari da girdi. Kastamonu’nun 19’uncu yüzyil sonunda ihracatçi bir vilayet olmasinin temelinde de ahilik teskilati oldugunu görüyoruz. Esnaflarimizin her dönemde oldugu gibi Türkiye Yüzyilinda da sehirlerimizin temel tasi, motivasyonu, itici gücü olacagini biliyoruz. Kadim esnaf kültürümüzü 20 ilçemizde de yasatmak ve gelistirmek için elimizden gelen çabayi verecegiz. Esnaf kuruluslarimiz ile daima istisare ve imece içinde olarak esnaf dükkanlarimizi, çarsilarimizi ve atalarimizdan emanet aldigimiz ahilik kültürümüzü gelecege tasimak ve çagin sartlarina uygun olarak gelistirmekle sorumlu ve görevli oldugumuzu biliyoruz” dedi.



“Bu gelenegi el birligiyle yasatalim”

Ahilik gelenegini devam ettirmek adina atilan çesitli adimlar oldugunu söyleyen Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu da, “Bununla ilgili mutlaka hem Ticaret Odamizin hem Esnaf Odamizin bu anlamda esnaflarimizla ilgili elbette bilgilendirme ve bu kadim kültürü de var ettirmek adina çabalari var. Biz, her gittigimiz yere medeniyet, hak, adaleti, merhameti getirmisiz ve bunu getirirken de birtakim seyleri prensip haline getirmisiz ve bunu da uygulamaya koymusuz. Bu anlamda da esnaf kardeslerimiz için 800 yil önce bu is belli bir kurallar manzumesine getirilmis. Selçukludan günümüze kadar gelen ahilik kültürünün de insallah biz de bu anlamda gelecek nesillere aktarilmasi noktasinda elimiz erdigince, gücümüz yettigince hem takipçisi hem de bu konuda yardimcisi olacagiz. Hem ticaret ahlaki hem dayanisma hem de paylasma beraberinde getiren bir kültürü bize söyleyen, anlatan ve bununla ilgili de çalismalar yapan Ticaret Odamizi hem de Esnaf Odamizi tebrik ediyorum. Insallah bu gelenegi devam ettirmek adina da biz her türlü dayanismaya her zaman haziriz. Her gün sehirle iletisim halinde olan ticaretin, ekonominin yasamini sürdürmenin yolu da sekillendi. Ona yön veren esnaflarimiz da her zaman bizim basimizin taci oldu. Bu anlamda Ahilik Haftamiz kutlu olsun” ifadelerini kullandi.

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (KESOB) Baskani Dursun Ergin de, “Anadolu’da Selçuklu Devletine mayasini katan, Osmanli cihan devletinin temeline ilk harci koyan ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal yapisinin özüne kaynaklik eden ahilik 800 yil ötesinden günümüze açilan akil, bilim, ahlak ve çalisma kapisini teskil etmektedir. Insanlik dünyasinin ihtiyaç duydugu evrensel degerlere sahip olan ahiligin bu temel düsturlari bugün dahi insanoglunun bütün kesimlerini içine alan ve onlara yol gösteren bir hayat ve üretim tarzidir. Ahi Evran’in 32 baslik altinda siniflandirdigi ahilik teskilati asirlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanismanin bel kemigi olmustur” dedi.



Yilin ahisine ödül verildi

Konusmalarin ardindan çirak, kalfa ve ustalik belgesi hak kazananlara belgeleri ve ilin ahisi, ilin kalfasi, çiragi seçilen esnaflar ile esnaflikta 50 yilini dolduranlara protokol tarafindan plaket takdim edildi. Öte yandan ilin Ahisi olan Ferhat Murat Baykali’ya Ticaret Bakanligi’ndan gönderilen mazbata ve meslekte 50’nci yilini dolduran esnaf Ahmet Erdogan ve Sedat Iseri’ye Vali Meftun Dalli tarafindan plaket takdim edildi. Program sonunda vatandaslara geleneksel ahilik pilavi ikram edildi.
Kaynak: İHA