Iranli Turistler Van Esnafinin Yüzünü Güldürdü

Van’da nevruz ile baslayan ve hala devam eden Iranli turist yogunlugu esnafin yüzünü güldürdü.

Iranli Turistler Van Esnafinin Yüzünü Güldürdü
Her tatil firsatini degerlendirerek Van’a gelen Iranli turistler, sehrin ekonomisine önemli katki sagliyor. Gündüz aliveris yapip, aksam eglence merkezlerinde gönüllerince tatilin keyfini çikaran Iranli turistler, esnafin da yüzünü güldürüyor. Bu yilin ilk 9 ayinda yaklasik 500 bin turistin ziyaret ettigi Van’da otellerin doluluk orani yüzde 90’lara ulasti. Iranli turistlerin Van’i ziyaretlerinden memnuniyetini dile getiren turizmciler, bunun 12 aya yayilmasini arzu ettiklerini söylediler.

Iranlilarin ziyaretinin özellikle esnafa can suyu oldugunu vurgulayan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (Van ESOB) Baskani Isa Berge, “Ilimizde yillardir süren Iranli misafir yogunlugu var. 2 gün önce Kapiköy Sinir Kapisi’ndan yaklasik 11 bin turist Van’a giris yapti. Van’daki otellerde doluluk oranina baktigimizda Van’da müthis bir turizm hareketliligi var. Bunun yaninda Van’da bölge çapinda da devam eden bir turizm potansiyeli var. Hakkari, Bitlis, Agri ve Diyarbakir illerinden de müthis bir misafir akimi var. Van Gölü Havzasi, kendisini sürekli besleyen, turizm potansiyelini kendi içinde barindiran bir turizm sehri oldu. Yaklasik yilda yarim milyon insan Van’a akin etmekte. Turizm sezonu bitti diyorlar ama Van’da turizm sezonu bitmedi. Masallah su an bile caddelerimiz, sokaklarimiz, lokantalarimiz, kafelerimiz ve sahil kiyilarimiza baktigimizda Iranli misafirlerimizi görebiliyoruz. Bu anlamda Van artik sadece yaz turizmi degil, kis turizmine de hazir. Yerel halkimizdan istegimiz sudur. Gelen misafirlerimize özverili davranarak, güzel bir fiyat politikasi benimseyerek onlari içinde barindirmalaridir. Ben inaniyorum ki Van halkimiz bu anlamda duyarlidir. Esnaf ve sanatkarlarimiz da özellikle bu anlamda kendini yenilemis. Afislere ve camlardaki yazilara baktigimizda özellikle Farsça, Ingilizce ve Türkçe yazilarla gelen misafirlere hitap etmekteler. Kendimizi artik Türkiye’deki bütün turizme hazir bir sehir olarak görmekteyiz” dedi.

Turizmin bütün sektörlere dokunan bir sektör oldugunun altini çizen Berge, “Turizm, A’dan Z’ye kadar bütün sektörlere dokunur. Konaklamacisi, marketçisi, giyimcisi, manavcisina dokunur. Gelen misafirlerimizi turist anlayisi ile degil, misafir anlayisi ile sahiplenelim. Özellikle Kapiköy Sinir Kapisi’nda yapilan modernizasyon çalismalarinin bitirilmesi ve kapinin açilmasiyla birlikte sehre büyük bir ekonomik katki var. Çevre illerden hiçbirinde bu kadar potansiyeli bulamazsiniz. Bunu biz Iran ve Iran sinirina borçluyuz. Iran, bizim için olmazsa olmazdir. Bu noktada ben esnaf ve sanatkarlarimizin yaninda Van halkina da tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Van esnafi ise Iranli turistlerin sehrin ekonomisine büyük katki sagladigini belirterek, bunun 12 aya yayilmasi temennisinde olduklarini yinelediler.
Kaynak: İHA