Igdir'da Taziye Yemegi Uygulamasi Kaldirildi

Igdir’da sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderlerinin ortak karariyla 3 günlük taziye yemegi kaldirildi.

Igdir'da Taziye Yemegi Uygulamasi Kaldirildi
Kadim Asiretler Federasyonun organize ettigi 25 asiret lideri ve kanaat önderleri, cemaat liderleri, muhtarlar, STK baskanlarinin da destek verip katilim sagladigi, yogun bir kalabaligin hazir bulundugu toplantida taziye yemeklerinin kaldirilmasi konusunda karar alindigi duyuruldu. Igdir Müftülügünde destegi ile cuma namazinda da bütün camilerde taziye yemeklerinin dinen uygun olmadiginin kaldirilmasi ile ilgili çagrinin devam edecegi açiklandi. Toplanti konusma yapan Kadim Asiretler Federasyonu Il Baskani Ferhat Armagan, “Toplumumuzda taziye yemegi ile ilgili bize ciddi yogun bir talep oldu. Taziye yemeklerinin kaldirmasi ile ilgili konuyu asiret liderleri, kanaat önderleriyle istisare ettik. Istisarenin içerisinde toplumumuzda bugün dünya ciddi maddi bir krizi var, ekonomik krizi var bunu sikintisi var. Haliyle ülkemizde de bu ekonomik sikintilar oluyor fakat taziye yemeklerin verilmesi gerçekten toplumumuza da maddi olarak milleti yoruyor. Degerli Zahit Demirel hocam da burada olacakti; il disinda oldugu için yardimcisini, vekili gönderdi. Dedi ki ben cuma vaazlarinda merkez camilerinde ilçelerinde köylerinde bu taziye yemegin kalkmasi ile ilgili size desteklerimi açiklayacagim. Çok dikkat edelim kesinlikle herkesin buna uymasini arzu ediyorum. Durumu iyi olan vatandaslar buna daha fazla dikkat etsin. Kendi gururlarina kapilmasinlar topluma eslik etsinler. Bu yükün kaldirilmasi için bütün toplumumuzda Igdir’da, ilçelerde; köylerden, muhtarlardan sunu rica ediyoruz. Allah rizasi için bu taziye yemegini kaldiriyoruz. Bunun kaldirmasi için hep beraber insallah ugrasalim bize yardimci olun” dedi.

Armagan, alinan kararlari da açiklayarak, “Taziye 3 gün olacak. Ikincisi taziyede disaridan sehir disina gelen misafirler için taziye sahibinin akrabalari bunlarin yemegi ile ilgilenebilir. Bu yemek asla ve asla taziye çadirinda olmayacak. Buna çok hassasiyet gösterelim. Is adamlarimiz oluyor bunlar kaçamak yapabiliyor suna çok dikkat etsinler taziye yemegi yerine daha daimi daha kalici olan bir hayir vardir. Hayirlarini yapacak olanlar camilere, Kur’an kurslarina ve kendi yakin akrabalarina fakirlere dagitsalar bu daha hayirli olur. Lütfen Allah rizasi için bu tarz yemeklerin kalkmasi gereklidir” dedi.

Toplantida bir konusma yapan din alimi Mehmet Sevgin, "Taziye yemeklerinin dinen caiz olmadigini, hadiste, peygamberimiz cenaze sahiplerine eziyet edilmemesi gerektigini ve ona maddi bir sikinti yasatmamasini söylüyor. Ama biz, cenaze sahibinin yemek yedirmesini bekliyoruz, bu caiz degildir” dedi.

Kaynak: İHA