Diyarbakir'da 36'Inci Ahilik Haftasi Programi Düzenlendi

Diyarbakir’da "36’inci Ahilik Haftasi" dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Diyarbakir'da 36'Inci Ahilik Haftasi Programi Düzenlendi
Diyarbakir Büyüksehir Belediyesince Merkez Yenisehir ilçesinde Dagkapi Meydani’nda düzenlenen etkinlikler çerçevesinde ahiligi anlatan tiyatro oyunu sahnelendi, sed kusatmasi gösterisi sunuldu. Vatandaslara Diyarbakir Valisi Ali Ihsan Su ve Esnaf Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Alican Ebedinoglu tarafindan ahi pilavi ve tatli dagitildi. Ilin Ahisi, Kalfasi ve çiragi seçilenlere plaket verildi.

Ahilik teskilati temelde insani ortaya koyan insan unsurunu hedef alan bir teskilat oldugunu söyleyen Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Baskanvekili Ali Ihsan Su, ahilik ilkelerinin hem insani ilke olarak hedefe koyan, insanin mutlulugunu, insanin huzurunu, insanin rahatini ve insanin en iyi yasamasini ortay koyan ilkeler oldugunu söyledi.

Ahilik ilkelerinin önemine deginen Su, sunlari kaydetti:

“Eline beline diline hakim olacak. Elini harama uzatmayacak, diline hakim olacak yalan konusmayacak. Haram islere tevessül etmeyecek. Dogru olacak, dürüst olacak. O yüzden bizim tarihimize baktigimiz zaman esnaf tarihinde su vardir, sabah adam dükkana gelmis esnaflar dükkani açmis gidiyor bir esnafa bir sey satin alacak ne diyor esnafimiz ben siftah yaptim komsum yapmadi ona gidin o da bir siftah yapsin. Kendini degil baskasini düsünen, kendi menfaatini degil toplum menfaatini düsünen bir anlayis.”

Ahilik teskilatinin toplumsal, sosyal ve kültürel hayati düzenleyen bir yapi oldugunu dile getiren Esnaf Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Alican Ebedinoglu, "Ticaret ahlakina dayanan ahilik ilkelerinin geçmisten günümüze isik olmus, esnaf ve sanatkarimiza yol göstermistir” dedi.

Programa, Il Jandarma Komutani Tümgeneral Selçuk Yildirim, Il Emniyet Müdürü Fatih Kaya, ilçe kaymakamlari, AK Parti Il Baskani Muhammet Serif Aydin, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Il Müftüsü Lütfü Imamoglu ile vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA